Een aanbouw aan je woning – waaraan moet je denken?

Veel mensen beginnen vol enthousiasme met het maken van plannen om hun huis uit te breiden met aanbouw, uitbouw of opbouw. Maar voor u zich laat meeslepen door teveel enthousiasme, is het goed om het ‘gevoel’ wat temperen en ook een aantal zakelijke overwegingen bij de plannen te betrekken. Door het benoemen van doelen en plannen voor uw aanbouwproject, is de kans op teleurstelling veel minder. U kunt immers de aannemer duidelijk aangeven wat u belangrijk vindt, en waarom dat zo is.

Wat is het doel van uw aanbouw?

  • Maximaal vergroten van de beschikbare leeftuimte
  • Het optimaliseren van de indeling van uw bestaande woonruimte
  • Kantoor of studio aan huis
  • Waarde verhogen van uw woning
  • Tijdelijk vergroten van de woonruimte totdat verhuizen mogelijk is
  • Oplossen van iets wat u tegenstaat in uw huidige woning.

Budget en Tijd

Het budget is een heel belangrijk aspect van een bouwproject. Wees daarin eerlijk naar uzelf en naar de partij die uw aanbouw gaat maken. Denk ook aan de kosten van de afwerking en de inrichting. Tijd is net zo’n belangrijke factor. Begin ruim op tijd met het maken van plannen. Veel aannemers hebben het op dit moment heel druk en het kan wel even duren voordat er gelegenheid is om uw aanbouw project te realiseren. Houdt er ook rekening mee dat het aanvragen van een eventuele vergunning flink wat tijd kan kosten, net zoals het maken van tekeningen en het uitvoeren van berekeningen.

Gas en Water

Wat heeft u in uw aanbouw nodig aan voorzieningen als gas, water, verwarming, riolering en dergelijke. Het is goed om daar vooraf aan te denken. Achteraf aanpassen kost altijd meer tijd en geld.

Uw buren

Bespreek uw uitbouwplan op tijd met uw buren. Als ze zich niet ‘overvallen’ voelen, dan is de kans veel kleiner dat ze bezwaar zullen maken bij een vergunningsaanvraag. En bovendien kun u misschien iets samen doen, waardoor het budget zomaar gunstiger kan uitvallen.

De bouwstijl

Wat wilt u voor bouwstijl? Iets wat naadloos aansluit bij uw bestaande woning of juist iets met contrast. Heeft u een wat oudere woning? Dan kan een moderne aanbouw juist heel goed combineren. En wat betekent dit voor de materialen die gebruikt gaan worden, en voor het budget?

Duurzaamheid

Misschien is het maken van een aanbouw, uitbouw of opbouw wel een heel geschikt moment om eens na te denken over de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen, of het isoleren van uw bestaande woning. Los van de milieu aspecten heeft dit een positieve invloed op uw energierekening.

Advies

Neem tijdig contact op met een deskundige. Je kunt nu eenmaal niet alles zelf weten, en daarom is het altijd prettig om te overleggen met iemand die praktijk ervaring heeft. De Aanbouwspecialist is zo’n deskundige. Bekijk de mogelijkheden op https://www.de-aanbouwspecialist.nl