Een huurwoning zoeken, hier let je op

Het zoeken naar een geschikte huurwoning kan bepaald geen sinecure zijn; vooral voor diegenen die nauwelijks bekend zijn met de verschillende procedures. Wij zetten hier de meest gangbare huurvormen voor je op een rij, wat de zoektocht kan vergemakkelijken.

 

Huren via verschillende aanbieders

 

  • Woningcorporaties: veelal de voordeligste methode om een volwaardige woning te huren is huren via een woningstichting. Het is alleen helaas niet gemakkelijk om via een woningstichting direct in aanmerking te komen voor een (sociale-)huurwoning. Vooral in grote gemeenten zijn de wachttijden vaak immens. Gemiddelde wachtlijsten van 7 tot 10 jaar zijn niet ongebruikelijk.
    Huren via een woningcorporatie is vooruit zien; zorg dat je jezelf tijdig inschrijft ver voordat je daadwerkelijk een woning wilt bemachtigen.
  • Urgentieverklaring: in uitzonderlijke gevallen kun je in aanmerking komen voor een urgentieverklaring bij een woningstichting. De commissie van de woningstichting zal deze aanvraag beoordelen. Het is echter zo dat echtscheiding/ relatiebreuk, verandering woon-werk situatie, inkomensdaling, gezinsuitbreiding e.d. doorgaans geen gegronde redenen vormen voor het verkrijgen van een urgentieverklaring.

 

  • Vastgoedbedrijven: via vastgoedorganisaties kun je doorgaans snel een huurwoning bemachtigen. Binnen een maand tijd kan het al beklonken zijn, zo werkt dat binnen de vrije sector waar geen wachtlijsten gelden. Mits je uiteraard aan de vaak strenge vereisten voldoet, zoals het hebben van een riant maandsalaris (meestal het viervoud van de gevraagde maandelijks huurprijs), een aantoonbare vaste aanstelling of meerjarige arbeidsovereenkomst, en overige verklaringen van bijvoorbeeld je voormalige woningverhuurder en huidige financiële verplichtingen bij je bank.
  • Extra voordeel van een vastgoedbedrijf: de aangeboden huurwoningen zijn vaak luxer, de keuze is veelzijdiger en vrijblijvender dan bij sociale huurwoningen, maar je betaalt meer. Doorgaans kun je er vanaf € 900 per maand een woning huren.

 

  • Huren van een particulier: de welbekende ‘huisjesmelkers’. Woningeigenaren die zelf huurders aantrekken voor de verhuur van eigen woningen. Dergelijke verhuurders bieden tegenwoordig vooral de woning te huur aan via een verhuurmakelaar, die je overal treft in grotere gemeenten. De meest voorkomende klachten van huurders (zie bijvoorbeeld de Rijdende Rechter) is dat onderhoud en renovatie vaak te wensen overlaat. Of de verhuurder treed juist bemoeizuchtig op richting de huurder (op Huurwoningervaringen.nl kun je nagaan of dit bij jouw beoogde verhuurder mogelijk het geval is). Huren via een ‘huisjesmelker’ kan dus soms de nodige strubbelingen met zich meebrengen; vaker dan bij een officieel verhuurorgaan het geval is, waar emoties nauwelijks een rol spelen.

 

  • Verhuurmakelaars: bij de verhuurmakelaar kun je zowel kopen als huren. Het betreft vaak de gangbare MVM makelaar, je kunt daarom ook gewoon op Funda kijken voor een huurwoning. Op Huizenmarkt.nl kun je eerdere ervaringen van anderen lezen. Evenals bij huur via vastgoedbedrijven liggen de huurprijzen hoog en zul je aan strikte voorwaarden dienen te voldoen voordat je kunt huren.

 

  • Overkoepelende aanbieders: er zijn diverse websites te vinden waar je voor ieder type huurwoning terecht kunt, van kamers tot volwaardige huurwoningen. Het betreft overkoepelende organisaties (zoals Funda, maar dan uitsluitend voor huurwoningen). Het kan zijn dat je jezelf eerst dient in te schrijven alvorens je kunt reageren op een kamer of huurwoning (dit soms tegen een maandelijks tarief).