Waar moet je op letten bij het plaatsen van verlichting in de badkamer

Een onderdeel van je verlichtingsplan die extra aandacht verdient is de badkamer. Dit is namelijk een ruimte waarin je alles goed moet kunnen zien zodat je niet uitglijdt. Het is namelijk een vochtige ruimte en daar moet je rekening mee houden als het gaat om elektriciteit. En wist je dat LED spots veruit de beste oplossing zijn in de badkamer? Hieronder vind je tips over het goed inrichten van je badkamerverlichting.

Verlichtingsplan

Het verlichtingsplan is een belangrijk onderdeel van het (opnieuw) inrichten van een woning. Een verlichtingsplan is een plan waarin je zet waar je welke verlichting plaatst. Hou rekening met wat je in welke ruimte gaat doen omdat eten, televisiekijken, op de computer werken en slapen andere soorten verlichting vereisen. Geen enkele woning kan zonder een goed plan.

Badkamerzones

Als het aankomt op verlichting in de badkamer moet je weten dat er een aantal zones waar je rekening mee moet houden met het plaatsen van je verlichting. Wanneer je bijvoorbeeld LED spots plaatst, welke heel goed in de badkamer passen en waar we je hieronder nog meer vertellen, is het belangrijk dat de armaturen voldoende waterdicht zijn.

De zones

Het is niet per se nodig om door de hele badkamer dezelfde waterdichtheid aan te houden. Maar in en rond de douchecabine moeten je armaturen zo waterdicht mogelijk zijn. Er zijn verschillende zones te onderscheiden: zone 1, 2 en 3. Deze zones worden soms ook wel als zones 0, 1 en 2 aangeduid.

zone 1: in en direct om douchecabine of bad,
zone 2: alles direct om zone 1 heen en bij wastafels,
zone 3: de muren en plafonds daaromheen, waar (bijna) geen vocht komt en waar het goed geventileerd is.

IP waardes

Nu je weet waar de vochtigheid het hoogst is, kun je kijken naar de waterdichtheid van de armaturen. Hiervoor kijk je naar de IP-waarde:

Zone 1: minimaal IP-waarde 44 maar 67 is beter,
Zone 2: minimaal IP-waarde 44,  en
Zone 3: hiervoor maakt het niet uit.

Wanneer je in de douchecabine zelf verlichting hebt moet deze absoluut IP 67 hebben. Armaturen met een lagere IP-waarde zijn niet genoeg vochtbestendig.

LED spots in de badkamer

Voordat we dit artikel afsluiten willen we je heel graag nog even de volgende tip meegeven: LED spots zijn the way to go in de badkamer. Dat komt voornamelijk omdat LED spots bijna geen warmte afgeven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld halogeen spots.

Daarnaast zijn LED spots heel milieuvriendelijk en gebruiken ze veel minder energie. Wel 85% minder dan de gloeilamp, terwijl dat voor halogeen slechts 25% is. Tot slot: ze gaan vele jaren langer mee, wat betekent dat je een stuk minder lampjes hoeft te kopen.

Dit artikel is geplaatst door (SanderW013), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.