Dakkapel laten plaatsen? Dit moet u weten

Biedt een bovenetage te weinig ruimte en licht, dan laat de oplossing zich hiervoor niet moeilijk raden; de ruimte is toe aan een dakkapel. Vele woningeigenaren hebben op dergelijke wijze meer ruimte gecreëerd in hun woning en tegelijkertijd de waarde van de woning laten stijgen.

De aanwezigheid van dakkapellen betekent immers zo goed als zeker waardevermeerdering van de eigen woning. Het is een investering waar zowel de huidige, als toekomstige woningeigenaar de vruchten van plukt.

Kunststof dakkapellen
Beeldmateriaal: ‘BM-Dakkapel’

Dakkapel laten plaatsen, de aandachtspunten

Hieronder treft u specifieke informatie en aandachtspunten over de aanschaf van een dakkapel. Waar let u op? Wat zijn de mogelijkheden? Ontdek het hier.

  • Bouwdepot. Staat u op het punt een ‘kluswoning’ te kopen? Informeer naar de mogelijkheden bij uw hypotheekverstrekker om één, of meerdere dakkapellen te laten meefinancieren binnen het bouwdepot.
  • Op maat. Dakkapellen kunnen altijd op maat geleverd worden. U bepaalt zelf de afmeting en locatie van uw dakkapel.
  • Houtendakkapel? Dit betreft een zeer persoonlijke keuze. Doet een kunststofdakkapel afbreuk aan uw woning, omdat u bijvoorbeeld in een monumentaal pand woont, in dat geval is een hardhoutendakkapel een volwaardige oplossing. Hardhout is echter niet geheel onderhoudsvrij, anderzijds ontvangt u bij een gecertificeerd dakspecialist meestal 10 jaar garantie op uw dakkapel.
  • Kunststofdakkapel. Vaak valt de keuze op kunststofdakkapellen. Logisch, want deze zijn niet alleen onderhoudsarm, maar ook in vele stijlen verkrijgbaar. Van uiteenlopende houtlook-modellen, tot gladde strakke uitvoeringen. Kunststof biedt gewoon een oneindig scala aan mogelijkheden.
  • Ramen. In de meeste gevallen beschikt een dakkapel over standaard draai-kiepramen met dubbelglas.
  • Vergunning. Soms hebt u een vergunning nodig van uw gemeente voor het plaatsen van een dakkapel. De kosten voor een vergunning bedragen ca. € 400.
    Let wel: de ligging (al dan niet langs openbare ruimte), afmeting en de aanwezigheid van zijramen in uw dakkapel, bepalen of u wel of geen vergunning nodig zult hebben. Daarnaast dient een dakkapel een plat dak te hebben. Bij een schuin dak geldt te allen tijde een vergunningsplicht.
    Informeer bij uw eigen gemeente wat de geldende regels zijn omtrent een dakkapelvergunning.
  • Burenrecht. Buren kunnen protesteren indien u zonder enig overleg met hen een dakkapel laat plaatsen. Licht uw buren daarom tijdig in over uw plannen en zorg desnoods voor een schriftelijke instemming van uw buren. Zo voorkomt u klachten en onenigheid achteraf.
  • Prijzen. Wat kost gemiddeld een dakkapel? De dakkapel kosten variëren doorgaans van € 3200 tot ruim € 5000. Vanzelfsprekend hangt de uiteindelijke prijs af van uw materiaalwensen en de toevoeging van optionele extra’s, zoals de plaatsing van een insectenhor, of ventilatierooster bijvoorbeeld.