Waarom een open haard gebruiken?

Veel huizen zullen het wel hebben, of hebben in elk geval de mogelijkheid voor het plaatsen van een open haard of houtkachel. Veel mensen zien het misschien als overbodig, omdat veel huizen de beschikking hebben over normale verwarming of vloerverwarming. Echter zijn er veel redenen om een houtkachel te kiezen boven andere manieren om je huis te verwarmen. Ben je benieuwd wat die redenen zijn? Lees dan verder.

Het is goedkoper

Het aanzetten van de open haard of houtkachel kost natuurlijk (bijna) niks. Als de kachel al op zijn plek staat, is het enige wat je nodig hebt haardhout of brandhout. Daarnaast is een aansteker met aanmaakblokjes ook handig, maar dit kost allebei niet veel. Het scheelt dus uiteindelijk best veel, vergeleken met de energierekening die je krijgt als je de hele maand de verwarming hebt zitten opstoken.

Het is gezellig

Een van de gezelligste dingen is wanneer je samen met vrienden, familie of zelfs alleen rond het vuur kan zitten. Je kan luisteren naar de knisperende geluiden, maar het is ook leuk om bijvoorbeeld een film te kijken met een kop warm drinken. Je voelt de warmte direct op je en het brengt meteen een gezellig en prettig gevoel met zich mee.

Je kunt erop rekenen

Als je de houtkachel aansteekt, voel je de warmte vaak direct en heb je hier meteen profijt van. Soms is het echter zo dat als je je huis wil verwarmen met de normale verwarming, het niet werkt zoals jij wil dat het werkt. Het kan even duren tot je het voelt of het werkt helemaal niet. Bij een houtkachel is dat dus niet het geval.

Hout is hernieuwbaar

Hout is een hernieuwbare brandstof. Dat betekent dat dit niet opraakt, in tegenstelling tot andere brandstoffen zoals aardgas of aardolie. Het is dus een stuk beter voor het milieu om hout te gebruiken als brandstof. Helaas is het verbranden van hout op zijn manier ook weer minder goed voor het milieu, door de uitstoot van fijnstof die vrijkomt in de rook. Denk daar dus wel aan en steek de houtkachel niet te vaak aan, maar geniet er zeker van.

Dit artikel is geplaatst door (basme), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.