Een goed bed is een slimme investering

Gemiddeld brengen we ongeveer een derde deel van ons leven slapend door. En dat is niet voor niets, want door te slapen herstelt ons energieniveau en rust ons lichaam uit. De meeste mensen weten dat slaap belangrijk is voor het lichaam. Toch rennen we met ze allen naar goedkope beddenzakken om tegen een scherpe prijs een bed te kopen. Waarom doen we dat, terwijl we weten dat een goede nachtrust zo belangrijk is? Natuurlijk willen we niet beweren dat er iets vreselijks mis is met (relatief gezien) goedkope bedden, maar ze bieden absoluut niet het slaapcomfort dat een goed bed biedt. Maar wat is dan een goed bed?

Wat maakt een bed goed?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er bestaat geen ‘standaard goed bed’.  Ieder mens is immers weer anders, waardoor de ene persoon op een hard bed goed slaapt en de ander op een zacht bed. Daarbij speelt ook de slaaphouding een belangrijke rol.

Een goed bed bestaat uit een bedbodem die past bij het matras dat je erop legt. Bedbodems die veelvuldig worden afgenomen zijn onder andere schotelbodems en de traditionele lattenbodems. Voor wat betreft het matras kun je onder andere kiezen uit pocketvering matrassen, traagschuim matrassen en een variant die van latex is gemaakt.

Het matras dat je uiteindelijk kiest moet met name de ruggengraat goed ondersteunen. En mocht je veel zweten, dan is het belangrijk dat het matras goed vocht doorlaat. Voor wat betreft het kussen is het met name van belang dat je nekspieren en schouders ontlast worden. Daarnaast moet het kussen ervoor zorgen dat de wervelkolom niet te zwaar belast wordt.

Veel voorkomende klachten door een verkeerd bed

Wanneer je een bed aanschaft dat niet op je lichaamshouding en eventuele lichamelijke klachten is afgestemd, loop je het risico dat je nek, rug en/of schouderklachten kunt krijgen. Natuurlijk is het wel zo dat de ene persoon hier sneller last van krijgt dan de ander. Maar zeker is dat een bed dat niet goed bij je past invloed heeft op het slaapcomfort en daarmee ook de kwaliteit van je nachtrust.

Bedden en de slaapkamerinrichting

Los van het feit dat het belangrijk is dat je bed van goede kwaliteit is en bij jouw manier van slapen past, is het natuurlijk ook fijn als je bed goed bij de rest van het interieur in je slaapkamer past. Met name boxsprings bieden hierbij veel mogelijkheden om tot in detail je bed stijlen. Zo kun je zelfs de bedpootjes meestal zelf uitkiezen en heb je vele stoffen waarmee je het bed kunt laten stofferen. De mogelijkheden om je bed geheel naar wens te stijlen, is vaak van toepassing op kwaliteitsbedden van goede merken.

Een tip die we je nog mee willen geven is dat met name een boxspring niet echt geschikt is voor kleinere slaapkamers. Dit type bed is namelijk behoorlijk groot en hoog, waardoor het teveel aanwezig kan zijn in de slaapkamer. Heb je een grote slaapkamer, dan is een boxspring juist een van de mooiste bedden die je in de slaapkamer kunt zetten. Ze vormen dan echt het pareltje van je slaapkamer.

Nieuw bed kopen? Ga naar een goede beddenwinkel

Als leek zijnde kan het lastig zijn om te bepalen welk bed het beste bij jou past. Daarom is het altijd aan te raden om bij een goede beddenwinkel langs te gaan om advies in te winnen. Bovendien staan er in dergelijke zaken vaak diverse bedden in de showroom die je kunt uitproberen. Op die manier kun je direct ervaren of een matras, kussen en bedbodem comfortabel voor je ligt. Dat is wel zo fijn, want een bed is voor de meeste mensen een grote investering (zeker als je bijvoorbeeld voor een Auping bed kiest). Het zou zonde zijn als je niet het juiste bed zou kopen!

Dit artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.