Een knus interieur met rieten meubelen

Rieten meubelen zorgen ervoor dat je interieur een knusse landelijke uitstraling krijgt. Het is daarom hartstikke zonde dat meubelen die van riet zijn gemaakt lang niet zo populair zijn als andere meubelen met een landelijke look. Zeker wanneer je de meubelen decoreert, bijvoorbeeld met neppe dierenhuiden, geeft dat niet alleen de finishing touch aan je interieur, maar creëer je ook een heerlijke comfortabele stoel.

Waar zijn rieten meubelen eigenlijk van gemaakt?

Hoewel de meeste mensen over rieten meubelen praten, is het materiaal waarvan de meubels worden gemaakt geen riet, maar rotan. Rotan is een liaan die in de tropische regenwouden groeit. Een rotanstengel kan vele meters lang worden en de diameter kan ook behoorlijk groot zijn. Een rotanstengel bevat meerdere soorten vlechtmaterialen. Zo is het binnenste gedeelte van de liaan zeer flexibel en wordt dat gedeelte gebruikt voor het maken van pitriet. Pitriet is een van de vele soorten rotan vlechtmaterialen waarmee de ‘rieten’ meubelen worden gevlochten.

Andere voorbeelden van materialen zijn vlechtband, papiertouw (waar Deense design stoelen mee worden gevlochten) en webbing. Dat laatste materiaal staat ook wel bekend als de zogenoemde ‘gaatjesmatten). De divere rotan vlechtmaterialen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar bij een rotan vlechtmaterialen groothandel. Zo is het eerder genoemde pitriet niet alleen verkrijgbaar in een blanke variant, maar ook in een gerookte variant die een donkere kleur heeft.

Rotan meubelen gaan lang mee

Rotan is een stevig natuurproduct dat tientallen jaren mee kan gaan. Dat is dan ook de reden waarom je met name bij oudere mensen soms meubelen tegen komt die al generaties lang mee gaan. Het is ook weer niet het geval dat de meubelen tientallen jaren lang mooi blijven, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.

Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er een rotanstengel breekt of loslaat. Bij een stoelenmatter kun je de zitting of rugleuning dan laten repareren. Dit noemen ze ook wel het opnieuw laten matten van de rotan meubelen. Het feit dat complete zittingen en rugleuningen vervangen kunnen worden, verklaart waarom de meubelen zo enorm lang mee kunnen gaan. Je kunt ze steeds tegen een relatief goedkope reparatie weer laten vernieuwen!

Bij wat voor soort interieur passen rotan meubelen het beste?

In principe passen rotan meubelen bij ieder landelijk interieur. Echter, vlechtmaterialen zoals pitriet zijn dun, waardoor ze bij andere meubelen met een grove look minder goed passen. Gelukkig zijn er ook vlechtmaterialen die wat grover zijn. Denk aan wikkelband en conisch pitriet.

Schakel een interieurspecialist in als je er zelf niet uitkomt

Vind je het lastig om zelf je interieur samen te stellen? Dan kan het interessant zijn om een interieurspecialist in te schakelen. Dergelijke specialisten kunnen interieurplan voor je tekenen waarmee de vertrekken in je woning optimaal tot hun recht kunnen komen en het interieur ook goed bij elkaar past. Over het algemeen hoef je niet heel diep in de buidel te tasten om een interieurplan op te laten stellen. De prijzen variëren van een paar € 100,- voor een vertrek tot (vanaf) € 1.000,- voor een gehele woning. De prijs hangt natuurlijk af van het feit of de specialist ook kosten moet maken voor een kantoorpand en personeel of dat het een zelfstandige zonder personeel en kantoor is. Daarnaast speelt ervaring en professionaliteit natuurlijk ook een rol bij de prijsstelling.

Kortom, of je nu zelf een interieur samenstelt en daarin rotan meubelen opneemt of dat je een interieurspecialist de indeling van je woning laat ontwerpen: rotan meubelen zullen in ieder geval bijdragen aan een knusse sfeer in je woning.

Dit artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.