Welke sauna kopen voor thuisgebruik?

nieuwe generatie sauna's
Foto: Saunakoning

Sauna binnen- of buitenshuis?

De nieuwe generatie sauna’s zijn moderner dan ooit tevoren en spelen niet alleen in op een unieke wellness beleving, maar zijn ruimtelijk dankzij het vele glaswerk en zijn daarbij ook nog eens verrassend speels vormgegeven. Welk type sauna het beste binnen je woonsituatie past lees je hier.

Heerlijk, een buitensauna

Of de keuze valt op een binnen- of buitensauna hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Een buitensauna eist bijvoorbeeld geen binnenruimte op, passen en meten is minder aan de orde en je kunt ook nog eens direct buiten afkoelen na een saunasessie. Wie het laatste onprettig vindt met het oog op kijkgrage buren: diverse modellen bieden een knusse, intieme beschutting. En daarbij … buiten afkoelen doe je toch altijd al in een badjas?

Kent de buitensauna dan geen nadelen? Jawel, het stroomverbruik ligt er doorgaans hoger. Om dezelfde temperatuur te bereiken als die van een sauna binnenshuis zal een buitensauna meer stroom verbruiken. De buitentemperatuur zorgt er immers voor dat de verschillen groot uiteen kunnen lopen.

Dit heeft als gevolg dat de buitensauna een kachel nodig heeft met een zwaarder vermogen. Je kunt zowel kiezen voor een elektrische kachel als een houtkachel of infraroodsauna.

Maar er is meer. Voor de plaatsing van een buitensauna is specifieke aanleg van stroomtoevoer vereist en zijn mogelijk watervoorzieningen nodig, wat tot extra kosten leidt. Daarnaast dient een buitensauna natuurlijk geheel wind- en waterdicht te zijn en is hiermee van een andere kwaliteit dan een binnensauna.

Comfortabele binnensauna

De binnensauna op zijn beurt biedt net even wat meer comfort. IJzige kou en slagregens zullen je niet weghouden bij je sauna. Het gemak van éérst de sauna in, en direct erachteraan een verkwikkende douche nemen is pure wellness.

Binnensauna’s zijn in vele verschillende afmetingen verkrijgbaar; het lukt eigenlijk altijd om een binnensauna op de beoogde plek te positioneren.

Wat kost een sauna ongeveer aan stroom?

Afhankelijk van je eigen energieleverancier kun je zelf berekenen wat de stroomprijs per uur zal zijn.

Bij de gemiddelde energieleverancier bedraagt het tarief van 1kWh: € 0,20/ € 0,25

Als de kachel aan het opwarmen is bij verbruik van 8kWh (zoals een elektrische kachel) zal het energieverbruik dus uitkomen op circa 8 x € 0,20 = € 1,60 (per uur)

Als de kachel op temperatuur is, staat de kachel vaak de 30min per uur aan. Dus is het energie verbruik de helft.

Stoombad, kachel of infrarood?

De beleving van deze drie saunavarianten zijn significant verschillend.

Infraroodsauna: infraroodlampen verwarmen datgene wat binnen de lichtstraal valt; jouw lijf dus. De opwarming is plaatselijk, infraroodlicht zorgt niet voor een gehele verwarming van de ruimte, maar wel plaatselijk (afhankelijk van het aantal lampen) voor de verwarming en bloeddoorstroming van je huid en spieren.

Stoombaden (stoomcabine): personen die de (adembenemende) hitte van een droge, hete sauna nauwelijks kunnen verdragen, ervaren het stoombad vaak als een geweldig alternatief. Ook 100% sauna, maar net even beter te verduren. De luchttemperatuur schommelt tussen 40 – 70 graden Celsius en met een luchtvochtigheid van 100% transpireer je net zo gemakkelijk als binnen een traditionele sauna.

Traditionele sauna: Een houtkachel is eigenlijk een achterhaald concept, tegenwoordig maken we vooral gebruik van een elektrische kachel in de traditionele sauna. Deze ‘hete lucht’ sauna gaat tot zo’n 90 à 100 graden Celsius. Dit betreft een ‘droge sauna’. Betreed altijd droog en geheel ontkleed de sauna (vergeet sieraden niet af te doen; metalen voorwerpen worden er gloeiend heet). Dit type sauna is onverminderd populair bij de ware saunaliefhebber!