Wat wordt het, frituren of airfryer?

De airfryer is natuurlijk hartstikke booming. Wie wil er tegenwoordig nog zo’n stinkende (en vooruit: ordinaire) frituurpan in huis? De meningen zijn nog steeds verdeeld. Is de airfryer immers wel zo gezond, en is ouderwets frituren dan per definitie ongezond?

Beiden ongezond

Sommige mensen zijn verzot op gefrituurde snacks uit de frituurpan, waar anderen de voorkeur geven aan de ‘gezondere airfryer’. Maar de airfryer verhit eveneens op hoge temperatuur snacks die al reeds voorbehandeld zijn met vetten. Daarnaast is sinds enige jaren bekend dat binnen aardappelzetmeel, tijdens verhitting boven 120 graden -wanneer korstjes goudbruin beginnen te kleuren- de stof Acrylamide ontstaat. Dit is een stof die kankerverwekkend kan zijn en waar nog onderzoek naar wordt gedaan (bron: voedingscentrum).

Zowel frituren als airfryen veranderen beide niets aan dit ongezonde proces wat kan ontstaan tijdens het frituren. Wees sowieso bedachtzaam met het regelmatig nuttigen van ‘gebakken/gefrituurde’ zetmeelproducten; te vinden in aardappelproducten als friet, röstirondjes, aardappelkroketten etc.

Wekelijks uit de frituur eten is dus geen slim plan, maar, zoals voor vele levensmiddelen geldt ‘met mate’.

Airfryer leent zich om mee te “experimenteren”

Een friteuse beperkt zich uitsluitend tot frituren. De airfryer is wat dat betreft net even wat veelzijdiger. Zo kun je afbakbroodjes en dergelijke gewoon in de airfryer opbakken, met vaak een beter resultaat (verrassend genoeg) dan uit de oven!

Heb je oude broodjes liggen en wil je deze weer krakend vers krijgen? Even nat maken, 1,5 minuut op de hoogste stand in de airfryer stoppen en krakend verse broodjes zijn het resultaat!

Gehaktballen bevroren uit de vriezer gehaald? Voor een verrassend lekker effect stop ik deze zo’n 10 minuten (hoogste stand) in de airfryer; geweldig knapperig resultaat en door-en-door verhit.

Ditzelfde kun je herhalen met rauwe kipfilet-blokjes bijvoorbeeld. Allereerst marineren, vervolgens niet te druipend in de voor verhitte airfryer plaatsen en lekker afbakken maar (Schud telkens even op na enkele minuten. Ga uit van circa 10-12 minuten baktijd op de hoogste stand).

Zelf kaas croissant maken

Heb ik trek in een kaas croissantje? Daar heb ik tegenwoordig een nieuwe vinding op gevonden. Bij de supermarkt koop ik een pakje bladerdeeg (doosje van 10 stuks, circa 90 cent) en een zakje geraspte oude kaas. Het laat zich al raden; bij trek in een kaas croissantje haal ik 2 bevroren plakjes bladerdeeg uit de vriezer, laat deze in 10 minuten ontdooien, rek de plakjes wat uit, bestrooi deze vervolgens riant met kaassnippers, rol het geheel schuin op en hopla, plaats het in de voorverwarmde airfryer gedurende 10 minuten.

Je kunt zelf ook nog kruiden en bijvoorbeeld honing toevoegen. Experimenteer!

Wat wordt het, frituren of airfryer?

Wie er nog niet uit is verwijs ik graag door naar deze vergelijkingswebsite, waar zowel:

A. de Airfryer, als

B. de Friteuse

explicite aandacht, productinformatie, prestatieoverzichten en overige informatie na te lezen is.

Overige

Horeca apparatuur voor de grootkeuken? Bezoek Spako.nl