De beste vervanging voor koken op gas

Bij het samenstellen van een nieuwe keuken zul je automatisch voor de keuze komen te staan welk type kookplaat wordt ingebouwd. Hoewel koken op gas bij vele (beroeps-) personen de voorkeur geniet, is dit type koken helaas in de nabije toekomst een gedane zaak. Met het huidige klimaatakkoord zo goed als op tafel is het de bedoeling dat vanaf 2050 er in heel Nederland geen gas meer wordt gebruikt in huishoudens.

Wat betekent dat op dit moment? Nieuwbouwwoningen die nu opgeleverd worden, zijn op dit moment niet langer voorzien van een gasaansluiting (voor zowel keuken als ketel). Hiermee komen er steeds meer woningen op de markt zonder gasaansluiting.

Bestaande woningen die vallen onder woningcorporaties zullen gefaseerd ontdaan worden -de komende jaren- van hun bestaande gasaansluiting en zullen worden voorzien van o.a. warmtepompen en overige vervangende, duurzame energiebronnen.

Wanneer het niet langer handig is een gasfornuis aan te schaffen

Met het oog op de toekomst is het niet langer bijzonder handig een nieuw gasfornuis aan te schaffen (mits je er zeker van bent de komende 10 jaar nog van gas gebruik te kunnen maken). Het lijkt de investering niet langer waard in deze onzekere tijden op gebied van klimaat en milieuwetgeving.

Gas. What else?

Ware kookliefhebbers zweren bij gas, waaronder ikzelf. Van grote horeca gasfornuizen, waarbij de moederpit nog handmatig met lucifer aangezet moest worden (knop ingedrukt houden en langzaam loslaten; dát werk!), tot aan het gasfornuis van bijvoorbeeld Smeg bij je thuis. Heerlijk, die grote, hevige wokpit en de direct te regulieren hittebron. Eén draai aan de knop en het gas reageert direct met hoge of lage vlam.

Elektrisch? Nee bedankt

Wie elektrisch kookt kent de ergernis dat de elektrische kookplaat traag reageert op veranderingen. Eer dat iets verhit of juist wat meer afgekoeld raakt ben je minuten verder. Hopeloos. De elektrische kookplaat is gewoon echt heel achterhaald en ouderwets koken.

Inductie! Het “nieuwe gas”!

We hebben het zelf mogen ervaren: inductie werkt razendsnel, alsof je de gaspit terstond een zwieper geeft! Inductie verhit het object en niet de inductie kookplaat zelf; d.w.z. inductie werkt ‘magnetiserend’, in combinatie met speciale inductiepannen die ook voorzien zijn van een magnetiserende bodem. Datgene wat je kookt raakt verhit, maar de pan en de inductie kookplaat blijven relatief onverwarmd.

Inductie zorgt er daarnaast voor dat er praktisch geen warmte verloren gaat, in tegenstelling tot koken op gas.

Leuk detail: volgens de Consumentenbond is inductie koken de populairste vorm van koken in Nederland.

Zijn er dan geen nadelen?

Toch wel, om een inductie kookplaat te kunnen gebruiken zal er een aparte stroomgroep moeten worden aangelegd vanwege de grootte van het stroomverbruik. Daarnaast is een inductie kookplaat relatief prijzig in aanschaf.

Meer weten? Op de website van Budgetplan, kook- en keukenspecialist, wordt uitgebreide uitleg gegeven over alle ins-en-outs op gebied van inductie kookplaten.
Dit artikel is geplaatst door (Suzan), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.