Zo voorkom je dat je de verkeerde garagedeur koopt

Garagedeuren zijn er in vele soorten en maten, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Daardoor kan het je gemakkelijk overkomen dat wanneer je een garagedeur koopt, je achteraf spijt krijgt van je keuze. In dit artikel informeren we je daarom over de verschillende manieren waarop je de garage kunt gebruiken en welk soort deur daar het beste bij past.

De garage als opslagplaats gebruiken

Wanneer je de garage hoofdzakelijk als opslagplaats gebruikt, is het van belang dat je de ruimte zo goed mogelijk kunt benutten en de deur van de garage zo min mogelijk ruimte in beslag neemt. Een roldeur of een openslaande garagedeur passen hier perfect bij. Roldeuren worden verticaal opgerold in een opbergsysteem (meer informatie over roldeuren vind je hier: https://www.garagedeurspecialist.nl/garage-roldeuren/), openslaande deuren slaan naar buiten toe open. Door deze manieren van openen, heb je vrijwel geen ruimteverlies in de garage. Het enige aandachtspunt is, is dat wanneer je voor openslaande deuren kiest, je er rekening mee moet houden dat de ruimte voor de garagedeur vrij is, zodat de deurbladen vrij kunnen bewegen.

De garage als fietsenstalling gebruiken

Veel kinderen gaan dagelijks op de fiets naar school. Dan is het prettig dat het zo eenvoudig mogelijk is om de fiets te kunnen pakken. Een zijdelingse garagedeur is daarom ideaal als je de garage hoofdzakelijk als fietsenstalling gebruikt. Zoals de naam al aangeeft, open je deze deur zijdelings, oftewel horizontaal. Op die manier hoef je het deurblad slechts deels te openen om de garage te kunnen betreden. Een andere soort deur die hetzelfde gemak oplevert, is een garagedeur met een loopdeur. De loopdeur wordt in het deurblad verwerkt, zodat je de garage eenvoudig kunt betreden.

De garagedeur als parkeerplaats gebruiken

Wanneer je de garagedeur als parkeerplaats wilt gebruiken, zijn roldeuren of sectionale garagedeuren een goede keuze. Roldeuren hebben we zojuist besproken, maar worden vaak verwart met sectionale deuren. Dat komt omdat de deurpanelen waaruit het deurblad van een sectionaaldeur is opgebouwd ook uit meerdere panelen bestaat. Alleen worden de panelen niet verticaal opgerold, maar komen ze direct onder het plafond te hangen.

Sectionaal deuren hebben een moderne uitstraling, kunnen geïsoleerd worden geleverd en worden vrijwel altijd elektrisch bedienbaar aangeboden. Kortom, de ideale deur voor als je de auto in de garage wilt parkeren.

Andere aankoopcriteria

Naast het gebruik van de garage, is het ook van belang dat de uitstraling van de garagedeur bij de rest van de woning past. Kortom, wanneer je een landelijke woning hebt, is het mooi om voor een houten garagedeur te kiezen. Heb je een moderne woning? Dan staat een sectionaaldeur of roldeur vaak mooier.
Een ander belangrijk punt waarop je moet letten, is de veiligheid van de deur. Check of de deur van goede sloten is voorzien.

Kijk daarnaast of de deur veilig in het gebruik is. Dit betekent onder andere dat een automatisch bedienbare garagedeur direct tot stilstand moet worden gebracht als er zich een persoon of voorwerp tussen het deurblad en de ondergrond bevind. Ook is het belangrijk dat de veren waarmee de deur geopend wordt met beschermkappen zijn afgeschermd. Op die manier kun je er met je vingers niet knel tussen komen te zitten. Goed om te weten: er is een aantal fabrikanten die veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, een voorbeeld is Hörmann.

Wil je meer weten over garagedeuren en het complete aanbod bekijken? Kijk dan eens op garagedeurspecialist.nl.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (Sjoerd Hansen), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.