Besparen op je energierekening hoeft niet moeilijk te zijn

Je kunt thuis niet zonder energie, en dus ook niet zonder energieleverancier. Hoewel je in de zomer wat minder energie verbruikt en in de winter wat meer, ben je jaarlijks toch best wel wat kosten kwijt aan energie. Er zijn een aantal manieren waarop je kunt besparen op je energierekening. De meest efficiënte manieren zijn zuinig omgaat met energie, en kritisch kijken naar je energieleverancier. Energie besparen kan op veel verschillende manieren. Sommige maatregelen leveren een kleine besparing op, maar ook grote besparingen zijn mogelijk. In vrijwel elk huis liggen deze besparingen voor het oprapen. Wij vertellen je hier graag meer over.

Laat warme lucht niet ontsnappen

Met name in de winter wordt veel energie verbruikt door het verwarmen van je huis. Je zit er natuurlijk graag warmpjes bij en daarbij is de verwarming onmisbaar. Toch is het zonde dat veel warme lucht verloren gaat door slechte isolatie of kieren in huis waardoor warme lucht kan ontsnappen. Denk bijvoorbeeld aan een raam of deur die niet helemaal goed sluit, waardoor lucht alle kanten op kan. Een simpele tochtstrip kan dan al wonderen doen. Die zorgt er voor dat alle kieren gedicht worden, en jij geen onnodige energie hoeft te verbruiken. Een tochtstrip koop je al voor een paar euro en is te koop in elke bouwmarkt. Aanbrengen van een tochtstrip is een fluitje van een cent.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat helpt jou zuinig om te gaan met je energie. Zo herkent een slimme thermostaat jouw leefpatroon, en kan daar ook het energieverbruik van bijvoorbeeld de verwarming op afstemmen. Ook kun jij op afstand de verwarming hoger of lager zetten met een app, zodat jij thuis nooit de verwarming hebt aanstaan wanneer dat eigenlijk niet hoeft. Kijk bij de aanbiedingen van jouw energieleverancier of zij ook een slimme thermostaat voor een mooie prijs aanbieden.

Kijk kritisch naar je energieleverancier

Het is aan te raden om eens per jaar kritisch te kijken naar je energieleverancier. Ben je het nog wel eens met de voorwaarden van je energieleverancier? En belangrijker nog, is de prijs die je betaalt nog wel de juiste prijs? Vaak kun je door het overstappen naar een andere leverancier een mooi bedrag besparen, omdat de tarieven bij een leverancier flink op en neer kunnen gaan. Zo zijn er aanbieders van energie die een welkomstbonus bieden aan nieuwe klanten, of wordt energie met cadeau of korting aangeboden. Het is dus goed om te blijven rondkijken naar andere opties dan je huidige energieleverancier.

Besparen op je energie heeft twee grote voordelen. Het is goed voor de portemonnee, omdat je vele euro’s kunt besparen, maar is daarnaast ook goed voor het milieu. Hoe minder energie er onnodig verbruikt wordt, hoe beter dat is voor onze aarde.