Hoe beglazingskit aanbrengen?

Beglazingskit aanbrengen kan voor knoeiwerk zorgen en optisch minder fraaie vlekken veroorzaken. Doe-het-zelvers vragen zich dan ook wel eens af: hoe kun je beglazingskit aanbrengen zonder te knoeien? Gebruik nooit teveel, maar ook niet te weinig kit.

Tips om beglazingskit netjes aan te brengen

Lees hieronder de tips uit de praktijk:

  • Optie 1: Bevestig allereerst schilderstape op het raam en ga vervolgens dan pas kitten. De restjes kit komen dan op de tape. Vervolgens vrijwel direct de tape verwijderen en nogmaals licht met een ingezeepte vinger over de voeg strijken. Dit geeft een mooie en strak resultaat.
  • Optie 2: Er zijn verschillende soorten specifieke kit-rubbers verkrijgbaar bij de bouwmarkt die ook door glaszetters bijvoorbeeld gebruikt worden. Informeer bij de bouwmarkt hoe u het beste de kit-rubber stap voor stap kunt gebruiken om te kitten zonder te knoeien.
  • Optie 3: werk met speciale kit-spatels, ook in meerdere soorten verkrijgbaar en leveren nauwelijks enige kras op, waar dit met een plamuurmes nog wel eens voor wil komen.
  • Optie 4: De bestaande kitrand gebruiken. Bij deze methode kan de bestaande kitrand wat terug gesneden worden, om vervolgens een nieuwe te plaatsen. Na het afmessen zullen er wat resten overblijven, welke te verwijderen zijn met een beetje terpetine.
  • Optie 5: Begin met het tuitje van de tube schuin af te snijden, dit werkt beter in de praktijk. Kit vervolgens de voeg en spuit via een plantenspuit wat zeepsop hierop met afwasmiddel (zonder citroen). Besprenkel hiermee de kitvoeg en naastgelegen ruimte. Vervolgens haal je (middels een houtje) de overtollige kit in één beweging weg. Hierna kun je met een ‘zeepsopvinger’ de kitvoeg netjes en glad afstrijken.

Schoonmaken van kit

Schoonmaken en verwijderen van overtollige kit, doet u zo

  • U kunt hiervoor een houtje of een rubber gebruiken.
  • Zorg voordat u gaat voegen dat de voeg droog is, schoon en vetvrij is.
  • Met een afwasmiddel oplossing kunt u de kit besprenkelen, maar met een speciaal houtje of rubber veegt in één beweging de kit weg.

Tip: U doet er verstandig aan om eerst wellicht op Youtube praktijkfilmpjes, gemaakt voor en door klussers, te bekijken hoe het proces precies in zijn werk gaat, indien u nog nooit eerder beglazingskit hebt gebruikt.