Hoe schep je orde in de chaos?

Heb jij ook zo’n plek in je woning die op een of andere manier maar niet netjes wil worden, en vooral wil blijven? Zo’n plek die je de ene dag helemaal netjes kunt maken, om de volgende dag te constateren dat het gewoon weer een zooitje is geworden? Een slimme inrichting en een beetje discipline kunnen dit probleem grotendeels oplossen.

Teveel ruimte

Woon je in een kleine ruimte, waar iedere centimeter woonoppervlak in gebruik is om te leven? Dan zal je het probleem waarschijnlijk niet zo snel herkennen. Het hebben van een rommelkamer, rommelhok of rommelzolder is namelijk vooral een luxeprobleem. Een probleem dat je vooral overkomt als je veel ruimte om je heen hebt, en om die reden niet zo kritisch bent als het gaat om dingen bewaren of weggooien.

Je kent het vast wel: je verhuist van een kleine woning naar een veel grotere. Wat een zeeën van ruimte heb je opeens! De kans is groot dat je zelfs een kamer over zal hebben, misschien wel een hele zolder zelfs, en dat je je afvraagt wat je daar ooit mee gaat doen. Zo veel ruimte, die ga je nooit vol krijgen, toch? Spoel nu even verder naar een jaar of twee later, en kijk nog eens om je heen. Ja, dat vol krijgen is wel gelukt. Want een mens past zich namelijk razendsnel aan aan zijn omgeving: is daarin veel ruimte vrij, dan zal hij veel meer om zich heel verzamelen dan wanneer de ruimte beperkt is. Voor je het weet is die hele grote zolder dus gevuld met, ja, met wat eigenlijk?

Wees kritisch

Om te voorkomen dat een ruimte in je huis een zooitje wordt, is het allereerst belangrijk om kritisch te zijn op de spullen die je bewaart. Vraag je bij alles dat je in je rommelruimte gooit af of je het denkt ooit nog écht te gaan gebruiken. Ga je het missen als je het niet meer hebt? Met die vragen in je achterhoofd ga je ook grote opruiming houden. Mest je rommelhok uit, en gooi alles weg dat je niet meer echt nodig hebt of waar je geen bijzondere herinneringen aan hebt.

Daarna is het moment aangebroken om de ruimte opnieuw te gaan inrichten, maar dan overzichtelijk. Koop een paar goedkope stellingkasten en plaats hier bakken of dozen op waar je op kunt schrijven wat erin zit. Gebruik een opslag rek voor dingen die niet in een doos passen of die je in het zicht wil hebben staan omdat je ze regelmatig gebruikt. Heb je dit eenmaal gedaan, dan is het alleen nog een kwestie van bijhouden. Zomaar losse spullen in de ruimte erbij plaatsen? Niet doen. Ruim het meteen netjes op, om te voorkomen dat het zich weer ophoopt. Het kost je een paar minuten per week, hooguit, maar het resultaat mag er zijn.