Veilig werken staat altijd voorop

Heb jij een beroep waarbij je een bepaald risico loopt? Misschien doordat je regelmatig op hoogte werkt, of gewoon vaak op de weg zit met je auto. Vrijwel ieder beroep brengt wel een zeker risico met zich mee, het ene wat groter dan het andere. Daarom is het belangrijk om veiligheid altijd voorop te stellen, of het daarbij nu gaat om die van jezelf, die van je collega’s of misschien wel die van mensen die toevallig in de buurt zijn.

Hoeveel risico loop jij?

Hoeveel risico je loopt tijdens je werk, hangt heel erg af van het soort werk dat je doet. Je kunt de arbeidsprotocollen opvragen op je werkplek en afspraken die gemaakt zijn met de Arbodienst. Bij twijfel vooral doen.

Zit je de hele dag aan een bureau? Dan loop je weinig risico, en moet je vooral opletten voor zaken als RSI of rugklachten. Waarschijnlijk ben je niet heel de dag met je eigen veiligheid en die van anderen bezig, sterker nog, misschien sta je er wel nooit bij stil. Dat is bij andere beroepen wel anders! Er zijn volop beroepen of werkvelden te bedenken die potentieel gevaarlijk kunnen zijn, of dat nu voor jezelf of voor anderen is. Neem bijvoorbeeld een schoonmaker. Dat lijkt geen erg gevaarlijk beroep, toch? En toch heeft een schoonmaker een zekere verantwoordelijkheid voor de veiligheid van anderen. Dat zit ‘m
niet alleen in het feit dat niet schoongemaakte ruimtes op den duur gezondheidsrisico’s kunnen geven, maar ook in de manier waarop een schoonmaker zijn werk doet. Een trap of vloer dweilen en er geen bordje bij zetten dat deze glad kan zijn? Dat levert behoorlijk gevaarlijke situaties op.

Altijd bewust

Mensen die een beroep uitoefenen dat op wat voor manier dan ook gevaar met zich mee kan brengen, moeten zich hier altijd van bewust zijn. Duidelijke afspraken en richtlijnen helpen om gevaarlijke situaties zoveel mogelijk te voorkomen. Dat geldt bijvoorbeeld ook in de industrie of grote fabrieken. De machines en installaties die hier staan kunnen potentieel gevaarlijk zijn, en vereisen dus veel voorzorgsmaatregelen. Dat begint al bij de aanleg van een installatie: merken als Evolast en Garlock zorgen ervoor dat alle afdichtingen ook echt dicht zijn, zodat lekkage kan worden voorkomen. Natuurlijk bestaan er vervolgens tal van richtlijnen om installaties regelmatig te testen en kwetsbare onderdelen op tijd te vervangen. Niemand die in de industrie werkt zal het in zijn hoofd halen deze niet op te volgen; de gevolgen als het mis gaat kunnen tenslotte erg groot zijn, niet alleen voor een werknemer zelf, maar ook voor bijvoorbeeld omwonenden. In deze beroepsgroep, en in vele andere, staat veiligheid dus altijd op nummer één.