Verbouwen, wat heb je nodig?

Sta je op het punt om te beginnen aan een grote verbouwing? Dan heb je vast en zeker al goed nagedacht over wat er precies moet gaan gebeuren. Hopelijk heb je ook een plan gemaakt als het gaat om hoe je het precies gaat aanpakken. Zijn er meer dingen waar je aan moet denken voor je aan het verbouwen slaat?

Een goed begin is het halve werk

Verbouwen, dat doe je niet van het ene op het andere moment. Althans, als je verstandig bent niet. Bedenk je je zaterdagavond op de bank dat het wel eens tijd wordt voor een nieuwe keuken, valt het bepaald niet aan te raden om maar direct te beginnen met slopen.

Je gaat eerst nadenken over wat je precies wilt gaan doen. Het is goed om daarbij ook te kijken naar de kosten, en of dit sowieso haalbaar is. Ga bij het berekenen van de kosten altijd uit van een worst case scenario, en tel daar nog iets bij op. Er is namelijk geen verbouwing die goedkoper uitvalt dan begroot, maar een flink stuk duurder, ja, dat heeft iedereen wel eens meegemaakt.

Maar ook direct een planning qua tijd. Natuurlijk, je kunt ook beginnen zonder, maar de kans is groot dat je er dan eindeloos over gaat doen. Maak je een goede, haalbare planning, dan heb je niet alleen direct een indicatie van hoe lang het gaat duren, het zorgt ook voor dosering in je werk. De verleiding is altijd groot om de eerste dagen als een malle van start te gaan, en hierna steeds minder puf te hebben. Maar je een gebalanceerde planning, dan voorkom je dat je jezelf over de kop werkt, maar ook dat je wat al te makkelijk zo hier en daar een weekje niks doet omdat je geen zin hebt.

Het juiste materiaal

Ga je stevig verbouwen, dan hoort daar ook stevig materiaal bij. Misschien heb je dat al deels in huis, maar het verdient aanbeveling om dit goed te onderzoeken voor je gaat beginnen.

Gebruik je je boormachine om 1 gaatje te boren in je muur, dan kun je het gruis rustig opzuigen met je normale stofzuiger. Ga je serieus verbouwen, dan is dat geen optie meer en moet je om te voorkomen dat je je stofzuiger sloopt kiezen voor een professioneel model, bijvoorbeeld een Festool stofzuiger, die gemaakt is voor het zwaardere werk.

Dat geldt ook voor gereedschap. Normale klussen kun je af met je huis-tuin-en-keuken gereedschap, voor het zwaardere werk heb je soms materiaal nodig van professionele merken als Flex. Dat kost misschien iets meer, maar levert je een hoop tijdwinst en een stuk minder frustratie op.

 

Verbouwen? RS Aannemersbedrijf