Verhuizen zonder stress: is dat mogelijk?

Als je mensen vraagt wat de meest stressvolle periode uit hun leven was, wordt niet zelden
een verhuizing genoemd. Logisch: een verhuizing is vaak een langdurig proces, een paar
maanden ben je zo kwijt, zeker als er ook nog eens een verbouwing bij komt kijken. Hoe zorg
je ervoor dat je de stress een beetje binnen de perken houdt, en niet halverwege je
verhuizing omvalt?

Het harde werken begint zodra er sprake is van een nieuwe woning. Van alles moet geregeld worden:

  • Verhuiswagen? Zelf busje huren? Vrienden inzetten?
  • Verzekeringen omzetten
  • Adreswijzigingen doorgeven
  • Gas licht organiseren
  • Nieuwe meubelen? Tijdig bestellen (houd rekening met levertijden van maanden soms)

Het begint met …

Uiteraard begint de verhuizing met … het inpakken van al je spullen. Begin hier zo snel mogelijk mee, en start in ruimtes waar vooral spullen staan die je weinig gebruikt. Pak deze zorgvuldig in verhuisdozen.

  • Vermeld op de dozen waar deze geplaatst moeten worden in het nieuwe huis (‘keuken, badkamer’ etc) en of het al dan niet breekbaar is.
  • Gebruik, zeker bij breekbare spullen, verpakkingsmaterialen die je spullen beschermen.
  • Bezoek je de nieuwe woning om te klussen? Neem dan telkens alvast breekbare spullen mee uit je oude huis, dan weet je zeker dat het ongeschonden aankomt.
  • Bel het grofvuil en laat deze op één van de laatste dagen dat je in je oude huis woont komen, zo kun je rommel verzamelen en in een keer laten ophalen.

Als het zover is

Bedenk in dit stadium ook of je zelf je verhuizing wilt regelen, bijvoorbeeld door een busje te huren, of dat je het uit handen geeft en een verhuisbedrijf inschakelt. Wat voor jou het prettigst is, is heel persoonlijk. Er zijn personen die er niet aan moeten denken dat vreemden met al hun spullen lopen te sjouwen, straks gaat er iets stuk! Daar staat dan weer tegenover dat er ook mensen zijn die vooral stress krijgen bij het idee alles zelf te moeten doen.

Zijn al je spullen over, dan begint het uitpakken. Een flinke klus, zeker als de hele verhuizing al maanden loopt en je misschien ook al verbouwd hebt. Toch wil je dit echt niet afraffelen en de spullen die je uitpakt niet netjes opruimen. Dit lijkt misschien lekker snel en makkelijk te zijn, maar zorgt later voor irritatie. Maak dus ook het laatste stukje van je verhuizing netjes en zorgvuldig af, dit voorkomt stress in de periode waar je het uiteindelijk allemaal voor gedaan hebt: de tijd waarin je eindelijk kunt gaan genieten van je nieuwe huis.