Wat is werkkleding?

Doe je fysiek zwaar werk? Dan heb je bij werkkleding een heel ander beeld dan wanneer je juist een bepaald soort kleding naar je werk moet dragen omdat je een representatieve functie hebt.

Werkkleding: alleen voor zwaar werk?

De term ‘werkkleding’ is als het ware een beetje gekaapt door producenten van kleding die je kunt dragen wanneer je fysiek zwaar werk uitoefent. In de bouw bijvoorbeeld. Heb je het daar over een werkbroek, dan weet iedereen meteen wat je bedoelt. Een broek van stevige kwaliteit, die naast bescherming ook comfort biedt, en vaak veel zakken om bijvoorbeeld gereedschap in te bewaren. Merken als Dunderdon bieden dit soort broeken aan. Ook Storvik werkkleding is een bekend merk op dit terrein.

Maar wat voor de een werkkleding is, is dat voor de ander natuurlijk niet. Werk je in een andere branche, dan heb je misschien nog nooit van dit soort merken gehoord, terwijl je toch echt iedere dag specifieke kleding aan moet naar je werk.

Kleding voor jouw werk

Waar onder werkkleding dus vooral stevige, stoere kleding met een beschermingsfunctie wordt verstaan, zijn er veel meer beroepen die een bepaald soort kleding vereisen. Alleen dan noemen we het meestal geen werkkleding, al mag dat best.

Werk je bijvoorbeeld in een sportschool? Dan draag je een heel ander soort werkkleding. Sportkleding is jouw werkoutfit, en dat is hard nodig om je werk goed te kunnen doen. Niet alleen wil je er een beetje hetzelfde uitzien als de bezoekers van de sportschool, sportieve kleding zorgt er ook voor dat je trainingen kan geven of oefeningen kan voordoen zonder dat je uit je kleding scheurt of je rot loopt te zweten.

Zo zijn er wel meer beroepen die een bepaalde werkkleding, of hoe je het ook wil noemen, vereisen. Zo zijn er heel veel mannen die een net kostuum als hun werkkleding beschouwen. Simpelweg omdat het moet van de baas, denk bijvoorbeeld aan het bankwezen, maar vaak ook omdat zij het zelf prettig vinden om neutraal en representatief voor de dag te komen.

Een bepaald soort kleding kan je dus worden opgelegd door je werkgever, maar het kan ook je eigen keuze zijn. Zo zijn er genoeg mensen die naar hun werk nooit een spijkerbroek zullen dragen, terwijl je ze er thuis in uit kunt tekenen. Of andersom, dat kan ook: draagt iedereen op je werk een spijkerbroek, dan voel je je misschien juist weer niet erg thuis als je als enige chique op kantoor verschijnt.