De voordelen van ergonomische bureaustoelen

De meeste mensen spenderen een groot deel van de dag achter hun bureau op bureaustoelen. We denken hoofdzakelijk aan hetgeen wat we doen als we achter het bureau zitten, zoals het werk wat we doen. We vergeten eigenlijk dat we al die tijd nog iets anders doen wat heel belangrijk is: zitten. We staan er helemaal niet bij stil staan hoeveel uur we eigenlijk op bureaustoelen doorbrengen, en dat we wel eens wat meer aandacht zouden mogen besteden aan hetgeen waar we op zitten. In dat artikel leggen we uit waarom het kopen van een goede bureaustoel een verstandige keuze is.

bureaustoelen
Afbeelding van Pexels via Pixabay

 

Waarom ergonomische bureaustoelen beter zijn

Als je veel tijd achter je bureau doorbrengt is het belangrijk dat je in een goede houding zit. Slechte bureaustoelen zorgen voor een slechte zithouding. En dat kan weer allerlei lichamelijke klachten opleveren zoals pijn in de nek, schouders of rug. Lichamelijke klachten zoals RSI kunnen erop duiden dat je lichaamshouding niet goed is. Het grote voordeel van ergonomische bureaustoelen is dat ze je lichaam op de juiste manier ondersteunen. 

Goede ergonomische bureaustoelen maken het mogelijk dat je langer en comfortabeler achter je bureau kunt zitten zonder dat het lichamelijke ongemakken oplevert. Het is zelfs bewezen dat goede bureaustoelen stress verminderen en dat je productiviteit hoger ligt dan wanneer je een stoel hebt van mindere kwaliteit. Door een goede bureaustoel kun je je dus beter concentreren op het werk en voel je je beter.

Tips bij het kopen van een ergonomische bureaustoel

Er zijn verschillende ergonomische bureaustoelen waar je uit kunt kiezen. Ze komen in verschillende vormen, maten en prijsklassen. Hoe weet je dan welke bureaustoel bij jou past? Als eerste kijk je naar hoeveel tijd je denkt op een bureaustoel door te gaan brengen. Hoe langer je zit, hoe comfortabeler de stoel moet zijn. Vervolgens kijk je naar de werkzaamheden die je verricht. Zit je veel te typen? Dan zijn verstelbare armsteunen belangrijk. Zit je veel achter een werkbank? Daar zijn speciale hoge bureaustoelen voor, die ook wel werkplaatsstoelen heten. De ondergrond waar de stoel op staat bepaalt wat voor wielen de bureaustoel moet hebben. Als de wieltjes stroef bewegen kun je daar uiteindelijk ook last van gaan krijgen. Op tapijt kun je beter kiezen voor harde plastic wieltjes en op een harde ondergrond kies je voor zachte rubberen wieltjes. En de laatste en tevens belangrijkste tip is om een bureaustoel te kiezen waar je lekker in zit en verstelbaar is zodat je hem helemaal kunt aanpassen naar je lichaamsbouw.