Tuin financieren – Mogelijkheden en tips

Steeds meer mensen vinden hun tuin tegenwoordig belangrijk. Het wordt vaker gezien als een verlengde van je woonkamer. Daarom zijn mensen eerder bereid wat meer geld uit te geven voor een mooi aangelegde tuin. Maar wat kost een gemiddelde tuinrenovatie eigenlijk en wat als je nog niet genoeg geld hebt gespaard? We geven je een beeld van de kosten en mogelijkheden om een tuin te financieren en tips voor objectief leningen vergelijken.

Moderne stadstuin. Foto: Onlinetarget
Moderne stadstuin. Foto: Onlinetarget

Wat kost een nieuwe tuin?

De gemiddelde prijzen van het aanleggen van een tuin variëren van honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. Het ligt vooral aan de grootte van je tuin en wat je precies wilt. Je tuin strak laten betegelen is meestal goedkoper dan parkachtig aangelegde borders met bloemen en planten:

Onderdelen tuin Gemiddelde prijs
Natuurgras € 7 per m 2
Kunstgras € 9 per m 2
Beplanting € 14 per m 2
Bestrating € 65 per m 2
Schutting plaatsen € 65 per meter
Haagplant € 30 per meter
Tuinhuis € 2.000 tot € 10.000

Tip! Wil je een nieuwe tuin volledig laten aanleggen? Vraag dan altijd meerdere offertes op bij
verschillende hoveniers. Op die manier vergelijk je eenvoudig voor de laagste prijs.

Tips tuin financieren

Zoals je ziet, kost een nieuwe tuin aanleggen al snel duizenden euro’s. Best veel geld natuurlijk. Niet iedereen kan of wil dit zomaar uitgeven. Je tuin financieren met een lening is dan een goed idee. Je hebt hierbij de keuze uit een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Maar welke kies je en waar moet je op letten? We geven je een aantal tips voor het vinden van de best passende lening voor je tuin.

Tuin financieren met persoonlijke lening

De slimste manier van een nieuwe tuin financieren, is met een persoonlijke lening. Je leent hierbij in één keer een wat groter bedrag. Dit bedrag gebruik je vervolgens om je tuin te laten aanleggen. Voordeel van een persoonlijke lening is dat je vooraf precies weet hoeveel de lening kost. De rente en looptijd staan namelijk vast. Hierdoor betaal je elke maand hetzelfde. Ook is een persoonlijke lening aftrekbaar wanneer je deze gebruikt voor de aanleg van je tuin.

Tip! De rente van persoonlijke leningen is op dit moment historisch laag. Toch verschillen de rentes
per kredietvertrekker nog enorm. Door goed te vergelijken bespaar je dus al snel honderden euro’s
per jaar op de financiering van je tuin.

Tuin financieren met doorlopend krediet

Een andere mogelijkheid om je tuin te financieren is met een doorlopend krediet. Dit is een veel flexibele leenvorm dan de persoonlijke lening. Je spreekt namelijk eerst een kredietlimiet af. Binnen dit limiet mag je vervolgens onbeperkt geld opnemen. Je betaal alleen rente over het opgenomen deel. De rente is altijd variabel, deze kan dus stijgen of dalen. Ook mag je afgeloste bedrag weer opnieuw opnemen. Hierdoor loop je echter het risico dat je het doorlopend krediet onnodig lang aanhoudt. Je weet vooraf dus niet hoeveel geld je uiteindelijk kwijt bent.

Tuin financieren, looptijd bepalen

Bij je definitieve keuze voor een lening is het belangrijk dat je kiest voor een passende looptijd. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Maar met een langere looptijd betaal je wél langer rentekosten. Hierdoor ben je met een langere looptijd vaak meer geld kwijt. We adviseren dan ook te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je goed kunt dragen.

Voorwaarden tuinfinanciering kiezen

De belangrijkste voorwaarden bij geld lenen voor je tuin zijn de overlijdensrisicoverzekering en
boetevrij aflossen. Het is dan ook slim om hier even goed naar te kijken:

  • Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt (een deel van) je tuinlening kwijtgescholden als je tijdens de looptijd komt te overlijden. Zo laat je nabestaanden niet met een lening achter. Bij sommige leningen is een ORV inbegrepen. Je betaalt dan een wat hogere rente. Er zijn ook leningen waar de ORV niet standaard bij zit. Je kunt dan zelf apart een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit kost meestal maar een paar euro per maand.
  • Bij sommige kredietverstrekkers mag je een lening voor je tuin tussentijds niet extra aflossen. Dit betekent dat je een boete krijgt als je toch méér aflost dan afgesproken. Niet handig natuurlijk. Gelukkig komt dit bijna niet meer voor. Maar let hier wel even goed op bij je keuze voor een lening.

 

— Advertorial — 

Het lenen van geld kost u geld – Lees altijd eerst de financiële bijsluiter