Een rolsteiger kopen voor iedere klus

Een rolsteiger kopen is uiteraard een kostbare investering waar u goed over na moet denken. Zodra u bij verschillende partijen een offerte opvraagt komt u er al snel achter hoeveel prijsverschil er in een opgaaf kan zitten. Daarnaast zit er uiteraard ook veel prijsverschil in de verschillende merken die er zijn. Wij nemen u in deze blog bij de hand waar u op moet letten tijdens de aankoop.

Basis van een rolsteiger

De samenstelling van een rolsteiger is uiteraard het belangrijkste wat er is. Zodra u een offerte aanvraagt bij een partij en deze vervolgens wilt vergelijken met een andere opgave, dan is het raadzaam om alle onderdelen op aantallen goed te bestuderen. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat de een met meer onderdelen rekent dan een ander. Bij het opvragen van een prijs moet u vooraf nagedacht hebben over een aantal zaken:

  • Welke werkhoogte moet de stellage hebben
  • Wil ik een brede, of een smalle steiger? Of juist een tussenmaat?
  • Wat voor platformlengte ben ik benodigd en wat voor soort vloer?
  • Moet de rolsteiger voldoen aan de nieuwe opbouw norm?
  • Is het handig om de steiger direct met een steigeraanhanger te combineren?

Rolsteiger opbouwen: de regels

Een rolsteiger opbouwen is niet moeilijk en kan op vele verschillende manieren. Zo heeft nagenoeg iedere professional zichzelf de afgelopen jaren zijn eigen opbouwmethode aangeleerd. Echter gelden sinds 2018 nieuwe normen die vastgelegd zijn in het A-blad rolsteigers. Zo moet eenieder die steigers professioneel gebruiken voldoen aan de nieuwe normen. Het volgende geldt sinds deze datum: de schoren dienen vervangen te worden door middel van heupleuningen. Afhankelijk van of u aan de gevel werkt verschilt ook het aantal leuningen. Tevens moeten de vloeren zonder luik worden vervangen door platforms met luik. Dit levert de volgende situatie op:

  • De leuning dient geplaatst te worden op het opbouwframe
  • Plaats hierna de vloer met luik
  • Wanneer u nu naar boven klimt bent u omgeven door middel van de leuningen
  • Hiermee wordt de kans op ongelukken verkleind.

Onderschatte onderdelen van een rolsteiger

Misschien ook goed om extra aandacht te besteden aan het ‘onderschatte steigermateriaal’ in de praktijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kantplankset, muurverankering en stabilisatoren. Zo heeft de kantplankset de belangrijke functie om het naar beneden vallen van materiaal, of gereedschap te voorkomen. Stabilisatoren zijn wettelijk verplicht bij een werkhoogte van 5 meter of hoger. Indien u aan de gevel werkt (max. 15 cm) zijn er twee verplicht, zodra u vrijstaand werkt zijn er vier stuks verplicht. Ook muurverankering is een veel onderschat onderdeel. Aluminium steigers zijn namelijk licht van gewicht en kunnen zo omwaaien.

Rolsteiger kopen voor een scherpe prijs

Een steiger kopen is niet zomaar iets, laat u daarom adviseren door een professionele partij die verstand van zaken heeft en alleen materiaal verkoopt die voldoen aan de geldende EN-normen (inclusief certificaat). Een rolsteiger kopen bij laddersenrolsteigers.nl is een goed advies vanuit onze kant. Zij kunnen u zeker weten verder helpen, hebben jarenlange ervaring en verkopen daarnaast topproducten voor een eerlijke prijs.