Online woonwinkelen: 5 tips

Het zijn momenteel gespannen tijden. We moeten binnen blijven en fysiek contact met andere mensen zoveel mogelijk vermijden. Gelukkig hebben we nog steeds toegang tot het internet, en kunnen we vanop afstand toch met elkaar in verbinding staan.

Ook winkel sluiten, en inkopen doen wordt afgeraden. Online shoppen biedt op dit moment dus een prima oplossing om jouw noden toch ietwat te voldoen.

Gezellig thuis in je pyjama op de bank allerlei webwinkels doorzoeken op jacht naar de leukste woonitems. De leukste items selecteren, de beste prijzen zoeken en vervolgens bestellen en gewoon lekker thuis laten bezorgen. Heerlijk!

Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op zou moeten letten wanneer je aan het woonwinkelen gaat. We geven je dan ook graag een aantal praktische tips mee.

Online winkelen.
Online winkelen.

1. Kijk naar de betaalmogelijkheden
Zeker in het geval van buitenlandse woonwinkels is het niet altijd mogelijk om met je Nederlandse bankkaart te betalen. In dit geval kan het verstandig zijn om een creditcard aan te schaffen die je voor dit doel kunt gebruiken. Je kunt online je creditcard vergelijken en in no-time een creditcard aanvragen (een prepaid variant bijvoorbeeld zodat je nooit over je budget gaat) die bij je past!

2. Hoe lang bestaat de winkel?
Er zijn maar genoeg webwinkels die binnen hun eerste jaar al failliet gaan: en dat is vaak met een reden. Niet alleen betekent dit waarschijnlijk dat de kwaliteit van de producten niet geweldig is, maar ook dat je zomaar eens je geld kwijt zou kunnen raken wanneer je net een bestelling hebt geplaatst. Probeer dus altijd even op voorhand uit te zoeken hoe lang de webwinkel bestaat, en of klanten goede ervaringen hebben gehad, zodat je iets meer zekerheid hebt over de (financiële) gezondheid van de onderneming.

3. Check de wettelijke eisen
Voldoet de webwinkel eigenlijk wel aan de wettelijke eisen? Een webshop kan er super strak uitzien, maar dit wil nog niets zeggen over de kwaliteit van de producten. Webshops zijn bijvoorbeeld verplicht om het adres, de contactgegevens, het btw-nummer en het KvK nummer op de website te vermelden. Zie je deze nergens terug? Dan kun je misschien beter op zoek naar een andere aanbieder.

4. Lees reviews
Neem voordat je een bestelling plaatst altijd even de tijd om de reviews over de webshop door te lezen. Google snel even op ‘reviews X’, meestal kan je eenvoudig ervaringen van klanten lezen op verschillende platformen zoals Trustpilot, Test-Aankoop (voor België) en Consumentenbond. Op basis van de mening van anderen kun je vervolgens zelf besluiten of je de webwinkel wel, of niet vertrouwt.

5. Veilig betalen
Een webwinkel hoort gebruik te maken van een SSL verbinding (secure sockets layer) wanneer je vertrouwelijke gegevens zoals je bankinformatie verstuurd.

Zie je deze SSL-verbinding niet (herkenbaar aan het slotje in de adresbalk en de https in de URL), dan kun je beter voorzichtig zijn.

 

Advertorial | Let op; het lenen van geld kost geld | Lees eerst de financiële bijsluiter