Appartement kopen in Groningen? Kies voor een specialistische makelaar

Een appartement kopen in Groningen is een goed plan. Groningen is een mooie stad waar veel te doen is en waar de bevolking zeer gemêleerd is in samenstelling en leeftijd. Een bruisende stad voor wat betreft winkelen en uitgaan. Dat is ook een van de redenen waarom steeds meer mensen een appartement kopen in Groningen. Wilt u een appartement kopen in Groningen dan is het ook een goed plan om daarvoor eens te rade te gaan bij een specialistische aankoopmakelaar in Groningen. Niet voor niets is zo’n makelaar in Groningen een expert op het gebied van aankoop van onroerend goed, of dat nu om een woning, een appartement of een bedrijfspand gaat.

Wanneer u een appartement koopt bent u automatisch lid van de VvE van dat appartementencomplex

Bij het kopen van een appartement komt net wat meer kijken dan bij de aankoop van een ‘gewoon’ huis. Bij een appartement moet namelijk ook rekening gehouden worden met de Vereniging van Eigenaren (VvE). Het is dan ook heel belangrijk dat u vooraf weet hoe de VvE er voor staat. De eigenaar van een appartementencomplex is wettelijk verplicht een VvE te vormen. Wanneer u een appartement koopt, koopt u een appartementsrecht ofwel een aandeel van een gebouw én het alleengebruiksrecht van de woning. Hiermee heeft u recht op medegebruik van de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw zoals trap, lift, kelder. Elke nieuwe eigenaar van een appartement wordt automatisch lid van deze VvE.

De VvE zorgt voor:

  • een collectieve opstal verzekering;
  • regelmatig onderhoud;
  • heeft een onderhoudsfonds;
  • benoemt een bestuurder;
  • vergadert minimaal één maal per jaar

Wat is een VvE beheer?

Zoals al gezegd is het belangrijk dat u weet hoe de VvE er voor staat. Dat komt omdat de VvE verantwoordelijk is voor het beheer van de gemeenschappelijke onderdelen zoals het trappenhuis, de lift maar ook het dak, de gevels, de fundering, de entree en alle technische installaties. De VvE zorgt voor het onderhoud en de reparaties van deze gemeenschappelijke delen en de kosten worden door de VvE verdeeld onder de bewoners. Daarnaast is de VvE verantwoordelijk voor het oplossen van gezamenlijke problemen én beheert de VvE de financiën. Hoe de kosten moeten worden verdeeld staat vast in een splitsingsakte en het model reglement van splitsing en vaak ook nog in een huishoudelijk reglement. Wanneer u lid bent van een VvE beslist u samen met alle andere leden hierover.

Wat is een slapende VvE?

Een slapende VvE is het tegenovergestelde van een actieve VvE; er is geen actief bestuur, er is geen maandelijks bijdrage aan de VvE, er zijn geen plannen. Het risico voor een koper kan groot zijn. Indien de gemeente bijvoorbeeld besluit dat een appartementencomplex gerenoveerd dient te worden, of het gemeenschappelijk dak moet vervangen worden, dan kunnen de bewoners plots met zeer hoge kosten geconfronteerd worden. Lees uzelf goed in en laat altijd een bouwkundig onderzoek uitvoeren voordat u tot kopen overgaat.

Voorkom problemen en schakel een aankoopmakelaar in bij het kopen van een appartement

Een appartement kopen in Groningen kunt u waarschijnlijk best zelf maar uit het bovenstaande blijkt wel dat er juridisch nogal wat bij komt kijken. Met name de splitsingsakte, het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement moeten op orde zijn. Dit omdat in het splitsingsreglement de rechten en plichten van de eigenaars staan. Bij het doornemen van al deze documenten kunt u best hulp gebruiken. Dus juist bij de aankoop van een appartement geeft het inschakelen van een specialistische aankoopmakelaar een veilig gevoel. Daarnaast zal de aankoopmakelaar u bijstaan bij uw zoektocht naar een appartement, bij alle onderhandelingen en bezichtigingen. Uw belangen worden door de aankoopmakelaar behartigd tot (ver) na de oplevering.

Bent u op zoek naar een specialistische makelaar omdat u een Appartement wilt kopen in
Groningen? Vraag dan NAMACO om hulp!