4 Tips voor het onderhoud van je woning

Het goed onderhouden van je woning is uiteraard van groot belang. Buiten het feit dat iedere huiseigenaar een door de wet opgelegde verplichting heeft om onderhoud te plegen aan zijn of haar woning, heeft het ook een invloed op de waarde van je woning.

Je kunt dingen zelf aanpakken, maar ook uitbesteden. Hieronder staan 4 tips beschreven die een positieve bijdrage leveren aan het onderhouden van jouw woning. Heb je wat centjes over, kun je sommige zaken ook laten doen.

Het frequent reinigen van je dakgoten

Veel mensen onderschatten het reinigen van de dakgoten. Wanneer dit niet frequent genoeg gebeurd, kunnen de dakgoten uiteindelijk beschadigd raken en zorgen voor onnodige reparatie- of zelfs vervangingskosten. Daarnaast is het ook belangrijk omdat het ervoor zorgt dat ongedierte weg blijft. Ongedierte kan zich eenvoudig vestigen in onreine dakgoten, wat tot vervuiling, schimmel en overlast kan leiden.

Aandacht besteden aan het buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk is niet alleen maar belangrijk voor het uiterlijk van een woning, maar ook om het houtwerk bescherming te bieden. Dit is eigenlijk nog de voornaamste reden!

Bepaalde weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld houten kozijnen flink aantasten en verlagen de kwaliteit ervan aanzienlijk. Op het moment dat de verf begint te bladderen, biedt het geen bescherming meer en is het de hoogste tijd om dit aan te pakken.

Houtrot op tijd herkennen en herstellen

Houtrot wordt veroorzaakt door bepaalde schimmels en beschadigen het houtwerk. Vaak is het amper te zien aan de buitenzijde, omdat er vaak een verflaag overheen zit. Om die reden is het juist van belang dat dit regelmatig wordt gecontroleerd.

Je kunt houtrot herkennen als het hout verkleurd is, als de verflaag begint los te laten of wanneer je het hout manueel controleert op zwakke punten. Dit kun je doen door op bepaalde punten voorzichtig druk uit te oefenen met een schroevendraaier.

Wanneer je het hout ziet terugveren, is het foute boel. Je kunt deze plekken verwijderen en weer opvullen met speciale houtrotvuller, maar in sommige gevallen moet het simpelweg vervangen worden omdat het niet meer te redden valt.

Maandelijks geld opzij leggen speciaal voor onderhoud

Een eigen huis bezitten brengt nou eenmaal kosten met zich mee i.v.m. het onderhouden ervan. Het is belangrijk om achterstallig onderhoud te voorkomen, want dit is uiteindelijk altijd duurder dan wanneer je regelmatig onderhoud pleegt.

Voorkomen is altijd beter dan genezen, toch? Leg daarom maandelijks een bepaald bedrag op zij wat je kunt missen, speciaal gereserveerd voor het plegen van onderhoud. Op die manier bespaar je jezelf een hoop verrassingen die niet altijd even leuk zijn.