Retro meubels

Retro meubels roepen een bepaald nostalgisch gevoel op. Voor veel zijn dat herinneringen aan vroeger, voor een ander omdat de stijl hen gewoon aanspreekt. In ieder geval zijn retro meubels helemaal in en vind je ze terug in menig woonkamer. Sommigen gaan daar ‘ver’ in en hebben hun hele inrichting in de vintage stijl. Anderen kiezen een paar meubels en weer een ander wil alleen een fauteuil in een verder ‘moderne’ inrichting.

Dat gezegd hebbende: retro is een brede term. Zo is een stoel in de stijl van de jaren 30 retro, maar dat is een fauteuil uit de jaren 60 ook. We nemen je even mee naar bepaalde stijlen uit de jaren 20 tot 60, in combinatie met de stijl van meubels uit die tijd.

Retro meubels in art deco stijl

Art deco stijl loopt van de jaren 20 tot de jaren 30 en is de opvolger van Jugendstil, of art nouveau (van die laatste; kenmerkend zijn de gestileerde vormen van bloemen). De roaring twenties; page kapsels, veren, glamour; dat alles uitsluitend voor de jetset. De Eerste Wereldoorlog was afgelopen en er heerste een sfeer van positiviteit. Dit was terug te vinden in het interieur: felle kleuren van meubelen bijvoorbeeld. Met strakke lijnen en abstractie. Ook gingen vormgevers werken met nieuw kunststoffen zoals aluminium, chroom, kunststof en buisvormig staal. Dat laatste zie je vooral ook terug in het onderstel van zitmeubelen. We noemen deze retro meubels tegenwoordig dan ook buisstoelen. En die stoelen zie je tegenwoordig nog steeds in menig woonkamer voorbij komen. Met diezelfde felle(re) kleuren als olijfgroen en met geometrische motieven.

Minder Amerika, meer Oosters in de jaren 60

Even een flinke stap naar de toekomst en we komen uit in de jaren 60. Mensen wilden wat anders en verzetten zich tegen de gevestigde vormgevers uit Amerika. Er werd minder waarde aan gehecht en in plaats daarvan verschoof de aandacht naar alles wat Oosters en oriëntaals was. Je ziet het terug in de bekleding van meubels uit die tijd: een mooi oosters motief of dunne verticale lijnen. Het buisframe van banken en fauteuils werd hier en daar vervangen door weer vier – slanke – poten.

Vintage en retro meubelen: het verschil

Retro en vintage. Deze termen worden nog wel eens door elkaar heen gebruikt. Toch is er een verschil. Retro meubels zijn nieuwe meubelen in de stijl van vroeger. Vintage spullen komen ook echt uit die tijd. Denk aan de bank van uw oma of overgrootmoeder. Met echte gebruikssporen, wat het helemaal uniek maakt. Vintage meubelstukken zijn niet veel te verkrijgen en moet u echt een kringloop binnen stappen. Om toch de stijl van weleer in huis te hebben, zijn banken en fauteuils kopen in een retro jasje voor u de gulden middenweg. En een hele mooie gulden middenweg.

Maatwerk retro meubels

Het voordeel van retro ten opzichte van vintage is ook dat u het bij de verkoper vaak op maat kunt laten maken. In tegenstelling tot die oude bankstel uit de kringloop bijvoorbeeld. Zo kunt u vaak de breedte van de stoelen en banken zelf aangeven en heeft u zelf de keuze uit welke retro stoffen u wilt gebruiken voor uw nieuwe / oude aanwinst.