Style jouw verlichting

Mensen zijn echte dagdieren en onze ogen zijn dus op het best als er voldoende licht is. Dat is het belangrijkste waarmee je rekening moet houden als het licht in je woning optimaal wilt maken. Als je het lichtplan nog volledig kan bepalen in je woning is dat een groot voordeel, maar in het algemeen moet je uitgaan van een bestaande situatie. Hou dan rekening met de volgende zaken.

1. Daglicht? Ja, graag

Aan de vorm van je ramen kan je vaak al de ouderdom van een woning aflezen. Oudere huizen hebben in het algemeen verticale ramen omdat de constructie daarvan eenvoudiger is. Moderne huizen kan je herkennen aan meer horizontale ramen en die laten veel meer licht binnen. Daglicht is voor ogen van de bewoners het meest aangenaam. Probeer derhalve bij ieder soort raam zoveel mogelijk daarvan binnen te krijgen. Vind je privacy ook erg belangrijk dan zijn niet-verduisterende gordijnen vaak een oplossing. Profiteer van het daglicht dat je gratis door de zon wordt aangeboden.

2. Basisverlichting

De zon schijnt nu eenmaal niet 24 uur per dag en dan moeten de kamers in huis zijn voorzien van een basisverlichting. Dat is de verlichting die je meteen aandoet als je thuiskomt en het donker is. In de gang zal dat vaak een plafondlamp of een hanglamp zijn en in de huiskamer en keuken zijn een aantal spots meestal gebruikelijk eventueel gecombineerd met een lamp aan het plafond. De basis verlichting is afdoende voor de normale huiselijke activiteiten.

3. De styling van het licht

Naast de basis is de volgende stap om licht te kiezen dat gebruikt wordt voor bepaalde momenten en speciale plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een staande lamp naast de bank, de favoriete plaats voor ontspannen lezen. Maar het kan ook de hanglamp zijn boven de eettafel die alleen wordt gebruikt tijdens de maaltijd. Bureaulampen vooral met dimbaar licht passen perfect op tafels waar gewerkt wordt of voor hobby’s waarbij extra licht nodig is. Deze verlichting noem je styling en die kan je eigenlijk op iemand moment aanpassen. Kijk maar eens rond waar jij nog die lamp mist voor activiteiten in de woonkamer of elders.

4. Sfeerlicht

Er zijn momenten dat licht uitsluitend wordt gebruikt voor het realiseren van sfeer. Hierbij moet je dan ook alleen denken aan lampen die weinig licht hoeven te geven en iets extra toevoegen. Bijvoorbeeld die schemerlamp in een donkere hoek of een lichtkoord zomaar in de ruimte. Kaarsen of een open haard zijn natuurlijk ook perfecte lichtbronnen om sfeer te realiseren.

5. Kies de juiste verlichting voor de juiste ruimte

In de badkamer hoef je beslist de verlichting niet te beperken tot een bol aan het plafond, maar neem wel verlichting die specifiek is bedoeld voor een vochtige ruimte en voorkom risico’s met losliggende snoeren. In de andere ruimtes is het verstandig om met aangepast licht te werken en ook rekening te houden met de lichtval van de zon. Ook de mooiste lampenkap is niet bestand tegen vele uren zon iedere dag. De kinderkamer is ook zo’n ruimte waar het van belang is om voor veilige lampen te kiezen.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (SanderW013), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.