Badkamermeubel kopen: Waar moet je op letten?

Badkamermeubel kiezen. Foto: Badkamerplanet
Badkamermeubel kiezen. Foto: Badkamerplanet

Het kopen van een badkamermeubel lijkt heel simpel en meestal is dat gewoon zo. Maar wanneer je gaat zoeken, kom je tot de ontdekking dat er gigantisch veel keuze is wat je niet hebt verwacht. Veel keuze hebben is natuurlijk geweldig waardoor voor eenieder een juiste badmeubel te vinden is. Echter, veel keuzes maakt een aankoopbeslissing ook lastiger, als je meerdere badmeubels mooi vindt. Een badkamermeubel met waskommen, een badkamermeubel met een wastafel of alleen een vrij hangende wastafel, keuze alom. In dit artikel willen we je een beetje op weg helpen, want uiteindelijk is de keuze aan jezelf! Met onderstaande adviespunten, maakt het je eenvoudiger op de juiste keuze te maken.

1. De juiste afmeting kiezen

Afhankelijk van de grootte van je badkamer, dien je rekening te houden met de afmetingen van het meubel. Heb je een vierkante, rechthoekige of zeer smalle badkamer? Houd dan rekening met de diepte en breedte van het meubel die je op het oog hebt. Als de badkamer zeer smal is, kies dan voor een ondiep badmeubel. Is de badkamer groot en heb je veel ruimte, kies dan voor een bredere variant. Zo creëer je ook meer opbergruimte, ook handig!

2. De keuze tussen: badmeubel met wastafel en badmeubel met waskommen

Er zijn verschillende soorten badkamermeubels: badkamermeubels met een wastafel en badkamermeubels met waskommen. Kies je voor een badkamermeubel met een wastafel, dan kan je ervoor kiezen om de wastafelkranen die uit de muur komen te nemen, dit zijn inbouw wastafelkranen. Hiervoor dien je een wastafel te kiezen die geen kraangaten hebben. Je kan ook kiezen voor een badkamermeubel met wastafelkranen die je op de wastafel monteert, dit zijn opbouw wastafelkranen. Hiervoor dien je een wastafel te kiezen met kraangaten. Afhankelijk of je 1 of 2 wastafelkranen wilt, bepaal je de keuze in kraangaten.

Bij badkamermeubels met waskommen kun je ervoor kiezen om de wastafelkranen uit de muur te laten , dit zijn inbouw wastafelkranen. Hiervoor dien je een topblad of toppaneel te kiezen die geen kraangaten hebben maar wel afvoergaten voor de kommen. Je kan ook kiezen voor een badkamermeubel met waskommen waarbij de wastafelkranen op het topblad gemonteerd worden, dit zijn opbouw wastafelkranen. Hiervoor dien je een topblad te kiezen met kraangaten. Meestal worden alleen topbladen/toppanelen geleverd met standaard afvoergaten en geen kraangaten. Je kan hierdoor zelf de positie van de opbouw wastafelkraan kiezen. Afhankelijk of je 1 of 2 hoge wastafelkranen wilt, bepaal je de keuze in kraangaten. Let hierbij op om hoge opbouw wastafelkranen te kiezen, vanwege de hoogte van de waskommen. Met normale opbouw wastafelkranen die niet hoog genoeg, komt de uitloop niet hoog genoeg boven de waskom terecht.

3. Een badmeubel kiezen met een enkele wastafel of dubbele wastafel

Is de badkamer groot genoeg en bestaat het huishouden uit meer dan 2 of 3 personen? Dan kan je ervoor kiezen om niet een enkele wastafel, maar een dubbele wastafel nemen. Een enkele wastafel heeft 1 wasbak en zijn meestal in de afmetingen, 60 cm, 80 cm of 100 cm breed. Een dubbele wastafel heeft 2 wasbakken uit 1 geheel en is meestal in 120 cm of 140 cm te verkrijgen. Het voordeel van een dubbele wastafel is dat je thuis niet op elkaar hoeft te wachten, bijvoorbeeld, om zich op te maken, tanden te poetsen, haar te doen, etc. Daarnaast zorgt een badkamermeubel met dubbele wastafel voor extra luxe en veel gebruiksgemak.

4. Keuze van materiaal

Als je badkamermeubel zoekt, kom je uiteenlopende prijzen tegen. Je kijkt al snel naar de goedkoopste prijs van een nieuw badkamermeubel. Vooral bij het verbouwen of renoveren, geef je al veel uit en is het niet wenselijk om een hoge prijs voor een badmeubel te betalen. Echter, raden wij toch aan om te kijken naar de kwaliteit en afwerking. Badmeubels kunnen gemaakt zijn van spaanplaat, eiken, MDF of waterdicht gefineerd multiplex. Vooral bij goedkopere modellen zie je vaak dat de meubels van spaanplaat zijn gemaakt. We raden aan om eiken, MDF of waterdicht gefineerd multiplex te nemen voor de lange termijn en waar je ook veel langer plezier van hebt.

5. Kopen van de juiste kleur en design

Badkamermeubelen zijn verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en modellen. Er zijn meubels met 2 lades onder elkaar, 2 lades naast elkaar, 1 lade, lades met grepen, greeploze lades, noem maar op. Maar zijn ook verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals eiken, lichte kleuren, donkere kleuren, houtstructuur kleuren, betonkleuren etc. De kleur van het meubel bepaalt een gedeelte van de sfeer van de badkamer. Donkere kleuren zijn perfect in een industriële badkamer. Lichte kleuren daarentegen passen beter bij moderne en strakke badkamers. Maar lichte kleuren met donkere accenten zoals een wit meubel met zwarte accenten zijn ook eyecatchers of een zwart meubel met gouden accenten. Kortom, de keuzes design en kleuren zijn oneindig.