De belangrijkste woontrends van 2021

We hebben juli achter ons gelaten en zijn alweer onderweg naar het einde van het jaar. 2021 was een bijzonder jaar door de welbekende situatie rondom COVID-19. Dit maakte dat veel mensen het afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in hun woning in plaats van bijvoorbeeld op vakantie te gaan. Maar wat waren de belangrijkste woontrends van het jaar tot dusver?

Minimalisme

In vrijwel alle woonmagazines is deze trend uitgebreid teruggekomen. Met minimalisme in 2021 bedoelen we de welbekende visgraat vloer met een keukeneiland en stalen deuren met glasplaten daarin. Deze interieurstijl heeft het afgelopen jaar een enorme opmars gemaakt en is in veel huizen te zien. Deze stijl geeft veelal (afhankelijk van het kleurgebruik) een ruime uitstraling met veel lichtinval. De lichtinval is uiteraard afhankelijk van het type gordijnen.

Botanisch en duurzaam

Eén andere trend die we het afgelopen jaar vaak hebben gezien is het botanische, duurzame interieur. Dit is ontstaan vanuit de groeiende behoefte naar duurzaamheid en producten met een lange levensduur. Hierbij worden veel producten gebruikt die van duurzame materialen zijn gemaakt zoals bamboe, bio plastic, biologisch katoen of linnen. Een goed voorbeeld hiervan zijn linnen gordijnen, welke een lagere impact hebben op het milieu als andere stoffen.

Grijs als basiskleur

Grijs is in rap tempo een opmars aan het maken als basiskleur. In veel moderne interieurs wordt grijs gebruik als primaire kleur en wordt aan de hand van secundaire kleuren in kleine elementen zoals kussens of vloerkleden de gewenste stijl gecreëerd. Dit gaat vaak aan de hand van contrasterende kleuren. Veelal wordt grijs gecombineerd met groen of geel, echter leent deze kleur zit in principe voor combinatie met alle kleuren mits dit op de juiste manier wordt toegepast. Waar een grijze muur in combinatie met witte kleurtinten een aantal jaar geleden een absolute no-go was in stylingland begint ook dit te veranderen.