Hypotheek voor ondernemers

Een aantal jaar geleden was een hypotheek voor ondernemers nog ondenkbaar. Een ondernemer heeft een flexibel inkomen. Hoe veel winst je als ondernemer maakt, hangt af van verschillende factoren. Van je eigen doorzettingsvermogen en succesvol ondernemerschap, maar ook van externe factoren waar je geen invloed op kunt uitoefenen. Daarom wilden banken niet beginnen aan een hypotheek voor ondernemers. Dat is inmiddels wel anders. Voorheen was het risico om geld te lenen voor een hypotheek aan ondernemers te groot voor banken; mensen in loondienst konden zekerheid bieden dat ze voldoende inkomen zouden hebben om de hypotheek te kunnen blijven betalen.

Tegenwoordig zijn er steeds meer banken en andere partijen die het risico wel willen nemen en een hypotheek voor ondernemers verstrekken. Dan moet je natuurlijk nog steeds kunnen aantonen dat je voldoende inkomen hebt om de hypotheek te kunnen betalen.

Gemiddelde winst van drie jaar

Dat wordt meestal gedaan door een gemiddelde te bekijken. Je moet bij een hypotheek voor ondernemers bijvoorbeeld je winstberekeningen van de afgelopen drie jaar meenemen. Die drie winsten worden bij elkaar opgeteld en door drie gedeeld. Het gemiddelde is dan wat wordt beschouwd als jouw jaarinkomen. Het kan dus zomaar zo zijn dat je in één van die jaren verlies hebt gedraaid en je nog steeds een hypotheek voor ondernemers kunt krijgen. Natuurlijk is een negatieve jaarbalans iets om extra streng te kijken naar je andere gegevens voor een bank. Maar in principe zou je een even hoge hypotheek moeten kunnen krijgen als iemand die hetzelfde jaarinkomen heeft en in loondienst is.

Nu wordt de hoogte van de hypotheek niet alleen bepaald op basis van je inkomen. Dit is dus niet per definitie waar, maar op basis van het inkomen wel.

Prognose als nieuwe ondernemer

Wie geen balansen heeft van de afgelopen drie jaar kan nog steeds een hypotheek voor ondernemers krijgen. Hier zijn wel weer minder mogelijkheden voor. En je hebt meer bewijzen nodig dat je je hypotheek kunt betalen. Je eerste of eerste twee balansen worden in acht genomen, afhankelijk van sinds wanneer je bezig bent als ondernemer. Maar de bank wil daarnaast ook een sterk plan voor de komende jaren. Welke winsten verwacht je de komende jaren te maken en hoe ga je dat voor elkaar krijgen. Die prognose wil de bank hebben voor je hypotheekaanvraag als ondernemer. Deze moet dan ook sterk en realistisch zijn als je kans wil maken op een hypotheek voor ondernemers.

Eigen vermogen

Een hypotheek krijg je niet alleen op basis van je winst of inkomen. Wie eigen vermogen heeft, heeft altijd meer kans op een hypotheek of een hogere hypotheek. Met eigen vermogen kun je namelijk je hypotheek nog afbetalen als je hele onderneming in elkaar zou storten om wat voor reden dan ook.

Lees verder: Finaforte.nl

 

–advertorial–

Wees u ervan bewust dat het lenen van geld geld kost, lees dan ook de financiële bijsluiter.