Schilderij ophangen aan de muur? Zo doe je dat!

Wat is de beste manier om een schilderij op te hangen? Je hebt diverse mogelijkheden zoals een tandhaak en ophangsystemen. Daarbij hoef je je geen zorgen te maken met gaatjes boren in de muur. Er is veel klassieke kunst te koop, dus je muur hoeft nooit saai over te komen. In dit artikel een aantal tips hoe je je schilderijen en kunstwerken op de beste manier kan ophangen.

De juiste plaats vinden om je schilderij op te hangen

Belangrijk is om een juiste positie te vinden voor je schilderij. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet op verschillende zaken laten. Ten eerste hoe groot is het schilderij? Is er genoeg ruimte op je muur? Ten tweede creëer je hoogte door verschillende kleine schilderijen bij elkaar te plaatsen. Ten derde is het essentieel om het grotere geheel in de gaten te houden. Vind balans tussen de schilderijen, meubels, vloer en muur. De regel luidt hoe minder schilderijlijsten je gebruikt hoe dichter ze op elkaar dienen te hangen.

Vind de juiste hoogte voor je schilderij

In musea hangen schilderijen tussen de 140 cm en 150 cm boven de grond en noemt men ook wel zichthoogte. Plaats je midden van je schilderij op deze hoogte dan kan je er zittend en staand van genieten. Essentieel is dat het schilderij niet te hoog hangt. De regel geldt dat dat de bovenkant van je schilderij niet hoger dan 200 cm boven de grond mag hangen en daardoor nog beter in de ruimte past.

Je schilderij ophangen zonder te boren

Om niet te hoeven boren kan je van een ophangsysteem gebruik maken. Er is veel klassieke kunst te vinden op Kunstveiling.nl die je makkelijk en simpel met een ophangsysteem kan ophangen. Voordelen van een ophangsysteem is dat je het schilderij makkelijk kan vervangen en niet opnieuw gaatjes hoeft te boren. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een magnetische schilderijhaak te plaatsen op een stalen muur en bestaat er de mogelijkheid om ophangsystemen te plaatsen tijdens de bouw en stuc van een muur. Zo laat je de muur onbeschadigd achter.