Een oplossing voor een krappe slaapkamer

Grote huizen zijn tegenwoordig zo goed als onbetaalbaar, studentenkamers worden alleen maar duurder en in de grote steden is er weinig aanbod. Het kan dus zijn dat je wat kleiner woont dan je eigenlijk zou willen. Het is dus een kunst geworden om de kleine ruimte die je hebt zo efficiënt mogelijk in te delen. In een slaapkamer of een studentenkamer is een bed redelijk essentieel. Toch wil je van een bed dat het niet in de weg staat. Dit is bijvoorbeeld op te lossen met een slaapbank, die je uit kan klappen als (tijdelijk) bed.

Ook zijn de hoogslapers en de stapelbedden een handige manier om de beperkte ruimte in een slaapkamer zo goed mogelijk te benutten.

De hoogslaper

Een hoogslaper is een verhoogd bed. Dit bed staat vaak op hoge poten en heeft een ladder aan de zijkant om in het bed te kunnen klimmen. Een hoogslaper neemt van bovenaf gezien evenveel ruimte in beslag als een standaard bed, maar toch levert een hoogslaper je extra ruimte op. De ruimte onder je bed is namelijk goed te gebruiken als plek om te studeren, als speelplek of als opberghoek.

Een stapelbed heeft onder het bed vaak genoeg ruimte voor een bureau of een kleine bank, zonder dat deze elders in de kamer ruimte inneemt. Het voordeel van een hoogslaper is dus dat je ruimte bespaart. Let er wel op dat je bij een hoogslaper ruim boven de vloer ligt te slapen. Als je in bed erg beweeglijk bent loop je het risico om uit je bed te rollen. Dit is niet heel ernstig wanneer je bed zich binnen een halve meter van de grond bevindt. Uit een hoogslaper vallen kan wat vervelender zijn. Let er dus op dat je in dit geval een hoogslaper koopt met een bescherming of verhoging aan de zijkant.

Het stapelbed

Een stapelbed is vooral een uitkomst voor grotere gezinnen die niet voor elk kind een eigen slaapkamer kunnen bieden. Niet alleen is een stapelbed een praktische oplossing om in dezelfde ruimte twee bedden in plaats van één neer te zetten. Het is natuurlijk ook vaak erg gezellig om met zijn tweeën op een kamer te slapen. Zo zou je in plaats van twee verschillende slaapkamers een aparte slaap- en speelkamer kunnen maken.

Een stapelbed werkt een klein beetje hetzelfde als een hoogslaper. In plaats van ruimte voor een bank of bureau heb je bij een stapelbed onder het hoogste bed nog een lager bed staan. Een stapelbed is een goede oplossing voor wanneer de eerste kinderen het huis verlaten, maar toch regelmatig willen blijven slapen. Op deze manier hebben ze altijd een bed om naar thuis te komen, zonder dat hiervoor een kamer ongebruikt in huis blijft staan. Zo heb je dus een kamer vrij voor een mancave, thuiskantoor, fitnessruimte of spelletjeskamer.