Pvc vloeren: mooi en eenvoudig te leggen

Visgraat vloer. Foto: laminaatallin.nl
Visgraat vloer. Foto: laminaatallin.nl

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker dat men een pvc vloer laat leggen in huis. Waar vroeger laminaat een populair (en voordelig) alternatief was voor een houten vloer, wordt momenteel steeds vaker gekozen voor pvc vloeren. Maar wat is dan het voordeel van een pvc vloer ten opzichte van bijvoorbeeld laminaat? Daar vertellen wij je alles over!

Voordelen van pvc vloeren

In de eerste plaats leggen we je kort uit wat pvc nu eigenlijk is. Pvc is een afkorting voor polyvinylchloride. Vloeren van pvc zijn gemaakt van diverse lagen kunststof. Tegenwoordig zijn deze vloeren van zo hoge kwaliteit dat je het verschil tussen pvc en hout vrijwel niet meer ziet. Het eerste voordeel van pvc vloeren is de duurzaamheid. Al deze vloeren hebben een beschermende toplaag, waardoor de vloer lang mee gaat. Reken erop dat een goede pvc vloer maar liefst 25 jaar mee kan. Dit is veel langer dan de gemiddelde laminaatvloer, tapijt of vinyl. Daarnaast is het zeer onderhoudsvriendelijk. Met het juiste onderhoudsmiddel houd je de vloer eenvoudig schoon en hoef je slechts af en toe te stofzuigen en dweilen. En je hoeft met deze vloer ook niet bang te zijn als je bij het schoonmaken eens te veel water knoeit, want de vloer is waterbestendig. Ook helpen de verschillende lagen in de vloer ervoor dat geluid gedempt wordt. Zeker in een gehorige woning is dat geen overbodige luxe.

Een pvc vloer leggen

Er bestaan verschillende soorten pvc vloeren. Het zijn altijd stroken in gelijk formaat. De gemakkelijkste om zelf te leggen, is de klik pvc vloer die je net als laminaat in elkaar kunt klikken. Deze hoeft ook niet te worden geëgaliseerd. Het andere type pvc vloer moet je eerst egaliseren. Dit zijn de vloeren die je moet verlijmen. Egaliseren houdt in dat je je vloer glad en gelijk maakt. Het is niet eenvoudig en kan worden uitbesteed als je zelf twee linkerhanden hebt. Het kan machinaal of handmatig worden gedaan. Waarom is het bij sommige pvc vloeren nu zo belangrijk om te egaliseren? Je moet voor het leggen van een mooie pvc vloer de ondergrond 100 proces egaal zijn, omdat je anders snel oneffenheden ziet. Om dit te voorkomen, egaliseer je dus. Daarna kun je de ondervloer leggen. Deze zorgt naast extra egalisatie voor demping en isolatie. Vervolgens ga je schuren, voordat je de stroken daadwerkelijk gaat verlijmen. De ondervloer moet volledig vuil- en stofvrij zijn. Nu kun je de lijm op de ondergrond aanbrengen en de pvc stroken hierop bevestigen.

Wat zijn de mogelijkheden?

Pvc vloeren worden steeds populairder en het aanbod is dan ook enorm. Voor goede kwaliteit vloeren van pvc kun je onder andere kijken naar de merken Gelasta, Belakos en Bodiax. Daarnaast zijn er tal van patronen mogelijk. Erg populair is op dit moment de pvc vloer met visgraatpatroon. Ook is het aanbod kleuren zeer groot. Of jij nu een donkere of lichte vloer zoekt; in pvc is het er allemaal. Er is voor ieder wat wils op het gebied van pvc vloeren!