Tips om je woonomgeving veiliger te maken

Een woning veiliger maken kan om verschillende rede verstandig zijn. Omdat je ouder aan het worden bent bijvoorbeeld. Maar ook omdat de inrichting verouderd is. Er zijn dus veel redenen om te kiezen voor handige hulpmiddelen en het wegnemen van al de obstakels die er in een woning aanwezig zijn.

Wil je het laatste nieuws van je woonplaats weten? Kijk eens op 112 Rotterdam voor alles dat er bij jou in de buurt speelt. En vergeet je woning niet een stuk veiliger te maken.

Betere verlichting

Een goede verlichting maakt elke woning natuurlijk een stuk veiliger. Je hebt het overzicht en zal minder snel vallen omdat je het niet goed ziet. Dit is dus ook in de nachtelijke uren heel prettig. Waarbij je kunt denken aan het ophangen van nachtlampen of een lamp die reageert op beweging.

Trappen veiliger maken

Op trappen gebeuren nog altijd de meeste ongelukken. Omdat er een trede over het hoofd wordt gezien of omdat er wordt misgegrepen naar de leuning. Een trap kun je op verschillende manieren veiliger maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan verlichting of anti-slip matten tegen het uitglijden op een trap.

Een mobiele (nood)telefoon

Veel ouderen zijn als er iets aan de hand is overgeleverd aan de mensen om hen heen en hebben geen idee hoe gevaarlijk dit kan zijn. Een mobiele telefoon of noodknop is een goede oplossing. Waarop gedrukt kan worden wanneer er iets aan de hand is. Je kunt denken aan het vallen in de badkamer, wc of woonkamer.

Handgrepen plaatsen

De beste tip die relatief makkelijk toe te passen is zijn handgrepen plaatsen. Op plekken als het toilet, doucheruimte en zelfs naast het bed. Door het plaatsen van grepen zorg je voor extra ondersteuning en kan iemand toch zelfstandig zijn.

In gesprek blijven

Tot slot moet je altijd in gesprek blijven over de mogelijkheden in een woning en wat er nodig is voor een veilige woonsituatie. Je zal begrijpen dat dit vaak niet het geval is of dat ouderen bang zijn om hun zelfstandigheid te verliezen. Houd gesprekken dan ook heel laagdrempelig.

Bron: https://www.hardnieuws.nl/