De redenen waarom je zonnepanelen moet nemen

Glas-glas zonnepanelen op het dak van je huis
Glas-glas zonnepanelen op het dak van je huis

Zonnepanelen vormen een belangrijk onderdeel van energietransitie, evenals windmolens en het gebruik van een warmtepomp voor huishoudens. Als consument hebben we geen grip op windmolens, maar zonnepanelen en de warmtepomp: daar kunnen we wat mee. Steeds meer huishoudens kiezen momenteel dan ook voor zonnepanelen, zeker gezien de huidige gas- en elektraprijzen. Vooral die laatste geven menig huishouden het laatste zetje. Als het ooit slim was om te investeren in zonnepanelen, dan is nu de tijd aangebroken. Leveranciers van zonnepanelen merken dit dan ook goed. De vraag naar zonnepanelen schiet omhoog. Maar welke zonnepanelen kun je nu het beste aanschaffen? We nemen het met je door in dit artikel: waarom zou je zonnepanelen nemen?

Verduurzamen? Winst voor portemonnee en milieu

Wie volgend jaar niet achterover wil slaan van schrik bij het zien van de jaarafrekening van de energiebedrijven, kan beter als de wiedeweerga verduurzamen. Nu. Veel consumenten doen dat dan ook. Isoleren helpt vrijwel direct. Denk aan het isoleren van daken, gaten en kieren. Isolatiemateriaal is gemakkelijk zelf aan te brengen. Zonnepalen laten installeren helpt ook direct. Zodra de zonnepanelen eenmaal liggen, begint vrijwel direct de opwekking van energie. Natuurlijk vraagt het een investering, maar deze verdien je gezien de huidige energieprijzen nog sneller terug dan gedacht.

Hoe behaal je alleen het meeste rendement uit je zonnepanelen en wat is een slimme investering? In principe zijn er 2 soorten zonnepanelen verkrijgbaar, waaruit je kunt kiezen. We nemen ze hieronder met je door.

Dit zijn de 2 soorten zonnepanelen, welke kies jij?

Op dit moment zijn er 2 type zonnepanelen verkrijgbaar; die van de aloude techniek ‘glas-folie’ zonnepanelen en de nieuwe generatie zonnepaneel ‘glas-glas’.

Het lijkt er sterk op dat de glas-glas zonnepaneel de toekomst heeft; je vindt het terug bij alle grote zonnepanelenleveranciers, zoals het welbekende Solarwatt.nl. Hij levert op de lange termijn solide meer stroom op in tegenstelling tot de glas-folie zonnepaneel, die met het toenemen van de jaren juist steeds minder stroomt oplevert. Aan het einde van de levensduur (maximaal 25 jaar, maar meestal nog minder jaren), bedraagt het verschil tussen beiden aan rendement wel 25%. Dat is even schrikken.

Hieronder vind je de belangrijkste verschillen tussen glas-folie en glas-glas zonnepanelen:

  • Glas-glas zonnepaneel is ca. 20% duurder in aanschaf dan de glas-folie zonnepaneel
  • Glas-glas zonnepaneel kent een levensduur van 30 jaar
  • Glas-folie zonnepaneel kent een levensduur van max 25 jaar, maar meestal (veel) korter
  • Glas-glas zonnepaneel levert optimaal rendement, tot vrijwel het einde van de levensduur
  • Glas-folie levert ieder jaar minder rendement op, daar de folie verweert en aangetast raakt door weersomstandigheden

Nu je het belangrijkste verschil tussen glas glas en glas folie zonnepanelen kent, is de keuze niet meer zo heel lastig te nemen. Op de lange termijn valt er uiteindelijk (veel) meer winst te behalen uit de glas-glas zonnepaneel. Beter op dit moment enkele honderden euro’s meer investeren, dan uiteindelijk over al die lange jaren 25% minder rendement te behalen. Ook voor de verkoop van je woning betekent de aanwezigheid van de glas-glas zonnepaneel een mooie pre.