Alles wat je moet weten over een zorgbed

Een zorgbed is een bed dat veelal gebruikt wordt in bejaardenhuizen of voor mensen die zorg aan huis krijgen. Vaak wordt dit bed gebruikt voor mensen die moeite hebben om op te staan uit bed of mensen die bedlegerig zijn en zorg nodig hebben. Zonder een zorgbed mag de zorg geen hulp verlenen volgens de ARBO wet. Maar wat is nu precies een zorgbed en wat zijn de voordelen hiervan? Hieronder benoemen wij alles wat je moet weten over een zorgbed.

Voordelen van een zorgbed

De voordelen van een zorgbed zijn onder andere het eenvoudig omhoog en omlaag kunnen brengen van het bed. Zo kan de verzorgende verzorging op maat bieden, zonder hier rugklachten aan over te houden. Ook het hoofdeinde kan vaak gekanteld worden, zodat degene in bed eventueel gemakkelijker kan drinken of gewoon wat rechter op kan zitten in bed. Vaak hebben deze bedden ook nog een relaxstand waarbij het gedeelte van de benen eventueel ook nog gekanteld kan worden. Ook kan er een steun boven het hoofd geplaatst worden, waaraan degene in bed zich met de arm kan optrekken om eenvoudiger uit bed te kunnen komen.

Overtuigd? Bekijk hier de collectie zorgbedden op Zorgbedplus.nl. Dé specialist op het gebied van hoog laag bedden.

Een zorgbed is ook ideaal voor zorgmedewerkers

Voor de verzorgende is het enorm fijn dat het bed kan rijden door de grote wielen die er onder een zorgbed gemonteerd zijn, hierdoor is het bed eenvoudig te verplaatsen. Ook is een infuus gemakkelijk te plaatsen door de infuushouder en is een patiënt onrustig? Dan is er de mogelijkheid om aan beide kanten bedhekken te plaatsen om te voorkomen dat de patiënt uit bed valt. Uiteraard is het gebruik hiervan ook handig als je de patiënt naar één kant toe wilt rollen tijdens de verzorging of het wassen.

Om te voorkomen dat medewerkers in de zorg last van hun nek, schouders of rug krijgen, zijn er vanuit de ARBO regels opgesteld waaraan een zorgbed moet voldoen. Een zorgbed moet onder andere voorzien zijn van wielen en het bed moet eenvoudig omhoog en omlaag gebracht kunnen worden. Mocht het zorgbed niet aan beide regels voldoen, dan mag de verzorgende officieel gezien geen hulp bieden aan de patiënt.