Vloerverwarming? Leef je uit in een woonkamer zonder radiatoren

Zichtbare verwarmingselementen, zoals radiatoren of de ombouw hiervan, in de woonkamer is een achterhaald concept tegenwoordig. Dankzij de goede isolering van onze woningen en de optimale werking van de huidige generatie vloerverwarmingen, heeft de ruimte waarin zich vloerverwarming bevindt meestal geen radiatoren meer nodig. Hoe dat precies zit lees je hieronder.

Radiator nodig bij vloerverwarming?

Menig huishouden met vloerverwarming heeft/ en gebruikt ook radiatoren in dezelfde ruimte. Maar is dit nu eigenlijk wel nodig? Afhankelijk van de woonsituatie is er al dan niet bijverwarming middels radiatoren nodig. Is de woning niet goed geïsoleerd, of is er een hoog plafond aanwezig, dan dient er doorgaans ook verwarmd te worden via radiatoren om de temperatuur echt optimaal te krijgen. Wie echter woont in een goed geïsoleerde woning, onder optimaal geïsoleerde omstandigheden, kan kiezen voor vloerverwarming als hoofdverwarming.

Let op de volgende aandachtspunten bij vloerverwarming als hoofdverwarming:

  • De aanschaf en plaatsing van vloerverwarming is duurder dan het laten plaatsen van radiatoren
  • Echter de stookkosten liggen beduidend lager bij vloerverwarming ten opzichte van radiatoren
  • Afhankelijk van de grootte van het oppervlakte waar vloerverwarming geplaatst wordt, komt de prijs tot stand.
  • De prijs voor vloerverwarming varieert tussen ca. € 75 per m2 (bij een klein oppervlak) tot zo’n € 20 per m2 (groot oppervlak).
  • Je kunt vloerverwarming laten plaatsen, maar je kunt er ook voor kiezen vloerverwarming zelf te plaatsen. In dat geval ben je vaak fors voordeliger uit.

Extra woonruimte zonder radiator(ombouw)

Het lijkt wellicht te verwaarlozen; de extra ruimte die je woonkamer krijgt (of andere ruimtes) zonder radiatoren. Toch merk je al snel op dat er meer vrijheid ontstaat zonder radiatoren. Daar waar radiatoren hangen, plaats je geen meubels pal ervoor. Je blokkeert daarmee immers de warmte afgifte. Ook plaats je geen koelkast vlakbij, of voor een radiator in je woonkeuken. De koelkast moet immers extra hard werken wanneer hij opgewarmd raakt door een radiator. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden.

Heb jij een jonge dreumes rondkruipen in huis, dan zorg je dat radiatoren een ombouw krijgen, zodat je dreumes niet zijn of haar lichaamsdelen bezeert of zelfs brandt aan de (soms kokendhete) radiator. Maar ook wie geen dreumes heeft rondkruipen kiest soms voor een ombouw, om het directe zicht op de radiator te verhullen. Leuk en aardig, maar een radiatorombouw betekent wel helaas extra stookkosten om dezelfde warmte afgifte te krijgen zoals zonder de radiatorombouw het geval zou zijn. Daarbij kost de radiatorombouw eveneens extra ruimte in je woonkamer.

Nog enkele voordelen van vloerverwarming ten opzichte van radiatoren:

  • Zonder radiatoren ervaar je ineens veel meer vrijheid waar je kasten en overige meubelen plaatst, je hoeft immers geen rekening meer te houden met de positionering van de radiatoren.
  • Niet iedereen zit graag in de directe omgeving van een (kokendhete) radiator, het werkt versuffend en bedwelmend op sommige mensen. Zonder radiatoren heb je geen last meer van dit verschijnsel.
  • De warmte afgifte in huis is met vloerverwarming beter verspreid; het huis wordt overal gelijktijdig verwarmd.
  • Je hoeft je niet langer in bochten te wringen met doeken en stofzuigerslang om de radiatoren schoon te houden.