Wat zijn de voordelen van led lampen in huis?

Led lampen passen in ieder type lamp. Foto: S.v.d. Ent
Led lampen passen in ieder type lamp. Foto: S.v.d. Ent

Er zijn een aantal goede redenen te bedenken om led verlichting aan te schaffen. In het verleden associeerde men led verlichting met een felle lichtbundel, omdat de lampen destijds nog niet zo goed ontwikkeld waren als vandaag de dag. Tegenwoordig bieden led lampen nogal wat voordelen waar we jou graag van op de hoogte willen brengen. Lees met ons mee en ontdek wat de voordelen van led verlichting zijn.

Led lamp bespaart kosten op de energierekening

Een led lamp bespaart ten opzichte van een gloeilamp zo’n 20 tot 80% aan energie op jaarbasis. Dat is nogal wat en kan aan het einde van de rit honderden euro’s besparen. Je draagt niet alleen bij aan een beter milieu, bespaart zelf ook op kosten.

Wat is beter, spaarlampen of led lampen?

Kun je beter led lampen kopen of spaarlampen? De led lamp kent als grote voordeel dat deze beter bestand is tegen veelvuldig in- en uitschakelen: in tegenstelling tot de spaarlamp. Ook geeft de led lamp direct z’n volle lichtopbrengst t.o.v. de spaarlamp (die meestal binnen één minuut pas tot volle opbrengst komt). Daarnaast kent de led lamp een sterkere lichtopbrengst bij een lage wattage dan de spaarlamp. Zowel led- als spaarlampen hebben een zeer lange levensduur, mits de kwaliteit in orde is van de lamp. Koop bij voorkeur liever geen goedkope producties. In dergelijke gevallen geldt helaas maar al te vaak: goedkoop is duurkoop.

De keuze tussen led lampen en spaarlampen kent ook persoonlijke voorkeuren. Zo geldt de spaarlamp als zachter aan de ogen, minder fel van licht en zorgt hij voor een warmere aanblik. Led lampen daarentegen zijn tegenwoordig ook in dimbare en gematteerde uitvoeringen verkrijgbaar. De huidige generatie led lampen bieden zowel warm dimbaar licht, als ultra sterke verlichting en alles daar tussen in.

Een led lamp wordt niet heet

Ooit wel eens je vingers verbrand aan een gloeilamp of halogeenlamp? Met een led lamp behoort dat tot de verleden tijd. Een led lamp wordt namelijk niet heet, waardoor het lastig wordt om je vingers er aan te verbranden. Dit komt omdat led lampen minder energie nodig hebben om licht af te geven. Je zou denken dat dit ten koste gaat aan de kwaliteit van de lampen, maar dat is niet het geval. Het voordeel van minder hete lampen is tevens dat zij niet langer muren kunnen verkleuren indien zij dicht gepositioneerd zijn op het plafond of de muur. De hitte van bijvoorbeeld halogeenlampen zorgen voor bruine (schroei)plekken op muren.

Led verlichting gaat langer mee

Tot slot gaan led lampen langer mee. Ook dit komt de geldbesparing ten goede. Doordat de lampen langer mee gaan, hoef je niet binnen een jaar nieuwe lampen te kopen waardoor je een hoop geld kunt besparen. Led verlichting maakt onderdeel uit van de verduurzaming van onze maatschappij, door de hoge lichtopbrengst uit een lage wattage en de lange levensduur.