Tips voor een goede nachtrust

Wist je dat slaap net zo belangrijk is als eten? Als je een nacht slecht slaapt merk je dat vaak meteen in je concentratie. Je maakt bijvoorbeeld veel meer fouten en je bent labieler dan normaal. Wij geven je een paar tips die je kunnen helpen om heerlijk de nacht door te komen.

Cafeïne

Wist je dat het 7 uur duurt voor cafeïne uit je lichaam verdwijnt? Heb je al moeite om ’s avonds in slaap te komen, is het verstandig om een paar uur voor je naar bed gaat geen koffie of cola te drinken. En ondanks dat we met een alcohol op vaak snel in slaap vallen, wordt je door het nuttigen van alchohol ’s nachts vaker wakker..

Sporten

Van sporten wordt je lekker moe en dan kan je heerlijk slapen. Echter is het niet verstandig om dit vlak voor je naar bed gaat te doen. Tijdens het sporten komt endorfine vrij. Door endorfine voelen we we ons goed maar het zorgt er ook voor dat we wakker en alert zijn. Het is dus beter om je sportmoment overdag of vroeg in de avond te plannen. Dan voel je je ’s avonds voldaan en kan je met een tevreden gevoel gaan slapen.

Warm bad

Als je lekker ontspannen bent voor je jouw bed in duikt, slaap je vaak een stuk beter. Een warm bad (of warme douche) doet wonderen. Een warm bad, een tot twee uur voor je gaat slapen, verbetert de slaapkwaliteit. Je valt sneller in slaap en je slaapt dieper. En dat is wat we willen!

Structuur

Structuur is erg belangrijk! Als je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat, en elke ochtend op hetzelfde tijdstip opstaat, krijg je een regelmatig slaappatroon. Hierdoor kom je ’s avonds makkelijker in slaap en word je de volgende dag uitgerust wakker.

Matras

Het wordt vaak onderschat maar een goed matras is zo belangrijk! En dit is misschien wel het moeilijkste aan het zorgen voor een goede nachtrust. Want er zijn zoveel verschillende matrassen en zoveel dingen waar je rekening mee moet houden zoals je lichaamsbouw, lichaamsgewicht, slaaphouding en hoeveel je zweet. En dan heb je nog de keuze tussen boxsprings en matrassen.. Bij stuntbed kan je een ligtest doen om te voelen wat jij het fijnst vind.

Slaapkamer

Veel mensen vinden het heerlijk om voor het slapengaan nog even lekker een aflevering te kijken van hun favoriete serie. Heb je een tv op je slaapkamer, dan is een verstelbare lattenbodem of elektrische boxspring ideaal. Maar als het tijd is om te gaan slapen moet je zorgen voor een voor een donkere kamer met goede ventilatie. De ideale slaapkamer temperatuur is 18 graden. Om je vervolgens lekker te ontspannen kan je wat oefeningen doen. Ga in een comfortabele houding liggen en span om de 5 seconden een ander lichaamsdeel aan. Begin bij de tenen en ga langzaam omhoog. Ontspan je na elke 5 seconden en je zult merken dat je slaapt als een roos!