Goede investering: een woning verbouwen voor verhuur

Het is helemaal niet erg om een kluswoning te kopen voor de verhuur, zolang de essentiële zaken maar in orde zijn. Essentiële zaken zijn zaken als de aanwezigheid van dubbelglas, elektra wat nog deugdelijk is, technische en bouwkundige staat van de woning zijn in orde. Kortom, ja, je gaat extra kosten maken in een kluswoning, maar je hoeft niet te investeren in grof achterstallig onderhoud.

Woning voor de verhuur verbouwen? Aandachtspunten

Het maakt natuurlijk verschil uit of je zelf in de woning gaat wonen, of dat je ‘m te huur aanbiedt. Waar let je dan op met de verbouwingsplannen? Het vormt allereerst een pre wanneer een woning over zoveel mogelijk kamers beschikt. In geval van verhuur is het de overweging waard om een extra kamer te creëren in een grote ruimte. In ieder geval doe je niet het omgekeerde; muren doorbreken om een extra grote kamer te maken.

Waar let je nog meer op? 

  • Zorg voor een neutrale inrichting, zoals een standaard keuken waar ruimte overgelaten wordt voor eigen witgoed van de huurder.
  • Laat de woning goed isoleren en ontvang een zo goed mogelijk energielabel op de woning.
  • Je kunt de woning deels aangekleed verhuren, dus voorzien van een vloer en raambekleding bijvoorbeeld.
  • Maak de woning ‘hufterproof’, zodat huurders weinig schade kunnen maken aan vloeren, muren etc.
  • Zorg dat de woning beschikt over moderne faciliteiten, maak de woning aantrekkelijk voor huurders.
  • Betreft het een vooroorlogse woning? Vervang eventueel loden leidingen; deze zijn ongeschikt om schoon drinkwater te leveren.
  • Moderniseer de woning direct door de plaatsing van een warmtepomp en de plaatsing van zonnepanelen.

Verbouwen

Als verhuurder kies je ervoor om verouderde ruimtes van je woning gewoon te slopen (keuken, badkamer etc) en nieuwe te laten plaatsen. Kies voor een standaard neutrale keuken en badkamer. Verwijder eventuele vloerbedekking uit de woning, ook op de trap. Zorg dat de vloeren geïsoleerd zijn en een goede ondervloer krijgen i.v.m. eventueel geluidsoverlast. Om geluidsoverlast nog verder te reduceren kies je voor een verlijmde PVC vloer overal in de woning.

Verbouwingskosten binnen hypotheek?

De voorwaarden voor het verkrijgen van een tweede hypotheek voor een verhuur woning liggen iets anders dan bij de koop voor je eigen woning, valt te lezen op Vastgoedhypotheek.nl. Zo kun je de woning niet geheel dekken met de hypotheek – meestal kun je tot maximaal 60% tot 80% van de verkoopprijs lenen.

Wat betreft de verbouwingskosten, deze worden normaliter ondergebracht binnen een bouwdepot, maar op een tweede hypotheek voor een tweede verhuurwoning is dit zeer ongebruikelijk. De verbouwingskosten kun je voor een tweede verhuurwoning dus niet onderbrengen binnen een hypotheek voor dit doeleinde en zul je zelf moeten bekostigen. Dit zou wellicht kunnen uit de eventuele overwaarde van de eerste koopwoning, of middels een persoonlijke lening.

Het is overigens zo dat de met de opbrengsten van de verhuur-koopwoning de tweede hypotheek wordt afgelost. Je mag dan ook niet zelf besluiten in deze woning te gaan wonen.