Wat zijn de beste houtsoorten voor poorten in 2022?

Prachtig onbewerkt hout.
Prachtig onbewerkt hout.

Houten poorten zijn een populaire manier om je huis te verbeteren en kunnen een bepaalde grootsheid aan een woning geven en tegelijkertijd de veiligheid en privacy verbeteren. Daarom kiezen Nederlanders steeds vaker voor zo’n poort, die ze ook dekken met een opstalverzekering. Hoe een houten poort veroudert en of ze geverfd kunnen worden, hangt af van het type hout dat is gekozen om het te maken en van de blootstelling van je poort aan de elementen. Dit klinkt misschien als veel om over na te denken, maar het kiezen van het hout voor je ideale poortsysteem hoeft geen moeilijk proces te zijn, je kunt altijd praten met experts om je wensen te bespreken. Als je op zoek bent naar een nieuwe houten poort in 2022, is het slim om te kiezen voor een van de onderstaande houtsoorten!

Hardhout of zachthout

Hardhout zoals Iroko en Europees eiken zijn populaire keuzes voor houten poorten omdat het dichtere houtsoorten zijn met een strakkere nerf. Ze bieden veel waar voor hun geld en zijn bestand tegen insectenaanvallen en de harde UV-stralen van de zon. Naaldhout biedt echter een bijzonder goede prijs-kwaliteitverhouding en is verkrijgbaar in kleuren en nerven die passen bij elke stijl die je zoekt. Laat je niet misleiden door de naam. Naaldhout zijn enkele van de meest kosteneffectieve en duurzame houtsoorten voor houten poorten die je kunt kopen. Met name de gewone Redwood of Scots Pine en de opvallend stevige rode ceder zijn perfect voor houten poorten. Uiteindelijk kan zachthout vele, vele jaren meegaan als het goed wordt onderhouden en behandeld. Daarom raden veel experts aan om te kiezen voor een zachthouten poort in 2022! Hierbij kun je onder andere kiezen voor een van de onderstaande soorten.

Rode ceder

Dit aromatische hout is een uniek materiaal vanwege het hoge natuurlijke oliegehalte. Het staat bekend om zijn vermogen om insecten en schimmels af te weren die andere houtsoorten zouden aantasten en heeft een stabiele eigenschap, wat betekent dat het minder snel kromtrekt of krimpt. Traditioneel wordt rode ceder gebruikt in de botenbouw vanwege het lichte gewicht en de sterkte: twee eigenschappen die het tot een van de beste houtsoorten maken voor het maken van poorten. Hoewel het niet wordt aanbevolen, heeft rode ceder geen conserverende coating nodig om het te beschermen, omdat het van nature rotbestendig is. Ongecoate rode ceder wordt echter een aangename zilveren kleur als het verweerd is.

Redwood

Redwood zorgt voor een voordelige houten poort. Het is een matig hard hout met roodbruin kernhout dat past bij of een aanvulling vormt op de meeste bestaande tuin- of omheiningen. Het is populair, maar moet helaas vaker worden behandeld dan andere houtsoorten om zijn sterkte en uiterlijk te behouden. Een coating van waterafstotende conserveringsbeits om de 1 tot 2 jaar zou dit hout lange tijd in dienst moeten houden. Redwood gebruikt bij het bouwen van poorten is ook doordrenkt met chemische conserveermiddelen om schade door insecten af ​​te weren en het verweringsproces te vertragen.