Eerste hulp bij woningontruiming: 4 tips

Het ontruimen van een woning of bedrijfspand is vaak een zware en emotionele klus, zeker wanneer er sprake is van een overlijden of faillissement. In andere gevallen, zoals een verhuizing, heb je zelf vaak nog talloze andere zaken die je moet regelen. Bij een ontruiming komt vaak veel meer kijken dan alleen het opruimen van de inboedel: met de onderstaande tips verloopt de ontruiming soepel en snel!

Wat is een woningontruiming nou precies?

Een woningontruiming kan nodig zijn in verschillende situaties. Denk hierbij aan het verbouwen van een woning, een verhuizing, het overlijden van een familielid of een faillissement van een bedrijf. Dit zijn misschien wel de meest denkbare opties, maar ook het opruimen van een wietplantage en het ontruimen van vervuilde woningen zijn veel voorkomende situaties waarin een ontruimingsbedrijf wordt ingeschakeld.

Bij een ontruiming bieden ontruimingsbedrijven vaak ook extra diensten zoals schoonmaak-, klus-, en herstelwerkzaamheden en het opkopen of opslaan van de inboedel.

Tips voor een woningontruiming

1. Schakel een ontruimingsbedrijf in

Een ontruimingsbedrijf kan ontzettend veel voor je betekenen: zoals net al genoemd zijn ze gespecialiseerd in verschillende soorten ontruimingen en bieden zij extra diensten om jou zoveel mogelijk te ontlasten. Woningontruimers zijn professioneel, zorgvuldig en respectvol en beschikken ook over de juiste kennis en materialen. Zo verloopt de ontruiming soepel en snel.

Je bepaalt zelf wat het ontruimingsbedrijf doet. Zo ben je in de gelegenheid zelf te bepalen of je meehelpt of niet; hierdoor kun jij je eigen emotionele betrokkenheid beperken en toch zelf meehelpen.

2. Neem je tijd

Vaak is het ontruimen van een woning of bedrijfspand na aanleiding van een vervelende gebeurtenis. Hoewel sommige ontruimingen met spoed gedaan moeten worden, is dat lang niet altijd het geval. Wanneer je langer de tijd hebt, is het ook fijn om de ruimte te nemen die je hebt. Neem geen overhaaste beslissingen en bedenk goed wat je wilt met de inboedel.

Voel je niet gehaast wanneer je al een woningontruimer hebt ingeschakeld voor de klus. Of je de ontruiming nu zelf doet of niet: neem de tijd die je (nodig) hebt.

3. Help zelf mee

Heb je een ontruimingsbedrijf ingeschakeld maar wil je toch er zelf bij zijn en mee helpen? Dat kan. Je kunt ervoor kiezen om afspraken te maken met het ontruimingsbedrijf en hen de werkzaamheden te laten uitvoeren. Maar, je kunt er ook voor kiezen om er zelf bij te zijn.

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het labelen van de inboedel: wat kan weg, wat niet, wat wil je zelf houden en wat gaat naar familie? Om het overzicht niet te verliezen is het, het beste om dit kamer voor kamer te doen. Misschien zijn er ook andere klusjes die je kunt doen, zoals het netjes maken van de tuin en schoonmaken.

4. Verleg je focus

Bij een ontruiming komt veel meer kijken dan het opruimen van de inboedel. Er zijn ook ontzettend veel administratieve zaken die geregeld moeten worden. Wat precies is natuurlijk afhankelijk van het soort ontruiming. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, energiecontracten, adreswijzigingen en providers. Maar ook aan financiële zaken zoals leningen, abonnementen en openstaande rekeningen. Vergeet ook de zelfzorg zoals de huisarts, tandarts, apotheek en fysio niet. Maak alles voor jezelf overzichtelijk en focus je hierop.