Dorpel plaatsen: volg dit stappenplan

Ben jij van plan om een dorpel te plaatsen? In dat geval is het van belang om te kiezen voor een dorpel met een mooie afwerking. Er zijn namelijk verschillende ontwerpen te vinden onder een breed aanbod aan dorpels. Deze dorpels zorgen voor een mooie afwerking van de raam- of deurpartij. Daarnaast hebben zij nog een belangrijke functie, namelijk ervoor zorgen dat er geen water in het kozijn loopt. Je kunt een dorpel plaatsen door gebruik te maken van een mortel. Hierover moet je eerst meer informatie lezen, wat mogelijk is bij een hardsteen dorpel

Het materiaal van de dorpel

Een belangrijke afweging bij de aankoop is kiezen voor een dorpel van het juiste materiaal. Er zijn verschillende materialen beschikbaar indien je op zoek gaat naar een dorpel. Hierin geldt dat er metaal beschikbaar is, net zoals hout, natuursteen en beton. Voordat je een definitieve keuze maakt voor een bepaald soort materiaal is het belangrijk om te controleren hoeveel belasting op de dorpel komt. Wellicht is de ballast te groot en moet je een keuze maken voor een ander soort materiaal. Meestal gaat de voorkeur onder particulieren uit naar hardsteen. 

Correct plaatsen van de dorpel

Zodra je het juiste materiaal hebt bemachtigd kun je de volgende stap in het proces zetten: namelijk het plaatsen van de dorpel. Dit is een stap die je goed moet voorbereiden, om te voorkomen dat er fouten worden gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor een dorpel die op maat is gemaakt, zodat het daadwerkelijk past. Meestal plaats je een dorpel immers in een mortelbed. De dorpel moet verder worden klaargemaakt met cement en zand, voordat je deze kunt aanbrengen in de raamopening. 

Afwerken van de dorpel

Het is lastig om de dorpel naderhand te verplaatsen, waardoor je voldoende aandacht moet besteden aan de voorbereiding van het plaatsen. De dorpel moet een beetje naar buiten gericht zijn, daarnaast moet de dorpel voldoende ondersteund zijn. Bij dat laatste kun je kiezen voor keggetjes, of voor het toevoegen van zijkanten of onderkanten aan de dorpel. Indien gewenst kun je een expert inschakelen bij het correct plaatsen van de dorpel.