Een tuinpad aanleggen? Hou hier rekening mee

Een tuinpad is een essentieel onderdeel in je tuin om vanuit je huis naar de achterkant van je tuin te kunnen lopen. Of je nu een heel smal tuinpad hebt of je hebt een heel breed tuinpad, het tuinpad zal er altijd zijn (tenzij je dwars door je tuin wilt lopen). Het aanleggen van een tuinpad lijkt vrij simpel, maar vraagt wel om een aantal factoren waar je op moet letten. In dit artikel neem ik je mee in het proces van een tuinpad aanleggen, zodat je precies weet waar je aan moet denken.

Waar gebruik je het tuinpad voor?

Een tuinpad is in principe niets meer dan een verbindingspad tussen verschillende elementen in de tuin. Het pad zorgt er bijvoorbeeld voor dat je makkelijk van de voorkant naar de achterkant van de tuin kan lopen. Wanneer je een tuinpad wilt aanleggen, dan zijn er verschillende opties, van tegels tot grind. Het is goed om te bedenken waar je het tuinpad voor wilt gebruiken. Rij je er bijvoorbeeld dagelijks met je fiets of scooter overheen, dan is het belangrijk dat het pad breed genoeg is, maar ook dat het oppervlak goed begaanbaar is met de banden. Gebruik je het pad alleen maar om overheen te lopen, dan zul je een stuk minder na hoeven te denken bij deze stap.

De verschillende soorten tuinpaden

Er zijn verschillende soorten tuinpaden. Zo kun je kiezen voor een tuinpad van tegels, maar kun je ook een tuinpad van halfverharding aanleggen. Welke keuze je maakt is afhankelijk van waar je het pad voor gebruikt, maar ook van jouw eigen stijl. Heb je bijvoorbeeld een heel klassieke tuin, dan zal een tegelpad van 60 x 60 tegels misschien misstaan, terwijl een grindpad met witte kiezels dan waarschijnlijk goed bij je stijl past.

Het onderhoud van het pad

Onderhoud heb je altijd in de tuin, maar als je het liefst zo min mogelijk onderhoud hebt, dan zijn er wel een aantal onderhoudsvriendelijke keuzes die je kunt maken. Veel mensen kiezen in dit geval snel voor tegels, wat eigenlijk gewoon de makkelijke weg is. Een tegelpad is namelijk niet per definitie onderhoudsvrij. Ook hier heb je te maken met het schoonhouden van de tegels en het verwijderen van onkruid. Een tuinpad van halfverharding is dan ook een stuk meer onderhoudsvriendelijk, zeker als je er worteldoek onder legt. Hierdoor kan onkruid er lastiger doorheen komen en zul je jaren kunnen genieten van een vrijwel onderhoudsvrij tuinpad.