Basis Interieur Styling: het 7 stappenplan

Interieur Styling:
Wanneer je interieur styling toepast zul je eerst nagaan welk interieur bij jou past, welke kant moet het op? Wil je het inrichten van je woning grondig aanpakken, dan adviseren wij je Basis Interieur Styling in 7 stappen na te lopen.

Stap 1: De Vloeren

 • Functie van de kamers: ga eerst na welke functie een kamer krijgt.
 • Gebruik van de kamers: wordt er intensief gebruik van gemaakt?
 • Water: wordt er gebruik van water gemaakt?
 • Kinderen: neem liever geen tapijt i.v.m. hygiëne.
 • Huisdieren: lopen je huisdieren over de vloer? Dan is een gladde vloer, of een dure vloer misschien niet zo handig.
 • Kachels & Haarden: deze komen minder mooi uit op tapijt.
 • Tapijt of een harde vloer? bepaal eerst het materiaal.
 • Kleur: kies je voor een lichte of donkere vloer? Bepaal welke sfeer je wilt binnen je interieur, houdt rekening met de lichtval in je woning en met bestaande meubelen.
 • Motief en patronen: je kunt kiezen voor een egale, effen vloer, welke een sfeer van rust creeërt, of ga je voor een echte eye-catcher: de vloer met patronen?! Er zijn vele variaties mogelijk!
 • Kwaliteit: wij adviseren je om, hoe dan ook, een vloer van een degelijke kwaliteit te kiezen: je wilt toch geen versleten vloerdelen? Of opbollend laminaat! Een vloer bepaald voor een groot deel de sfeer binnen je interieur!
 • Verbinding van ruimtes: het laten terugkeren van dezelfde vloer in verschillende kamers, geeft eenheid binnen je interieur.

Stap 2: De Muren

 • Kwaliteit van de muren: hoe is de kwaliteit van de bestaande muren? Wanneer deze bobbelig zijn kies je liever niet voor behang. Stuken & licht reliëf aanbrengen kunnen in dit geval een handige oplossing zijn.
 • Kleur: kies je voor één kleur, of geef je meerdere wanden verschillende kleuren? Lichte muren zullen een rustgevende sfeer brengen in je interieur. Witte muren geven je interieur een frisse uitstraling en laten meubelen tot hun recht komen. Houdt in ieder geval rekening met bestaande meubelen bij het bepalen van de muurkleur. Tip: kijk eens op Kleurinspiratie.nl, hier kun je nagaan welke kleur bij jouw interieur past!
 • Gebruik van de ruimtes: ook hier weer: welke functie krijgt de kamer? Wil je actieve kleuren & prints, of moet het geheel juist rustgevend zijn?

Stap 3: Meubelen

 • Gebruik van Kamers: stel een lijstje op van welke meubelen je absoluut in een bepaalde kamer wilt hebben. Doorloop hierbij alle kamers in je woning en bepaal de sfeer en functionaliteit hiervan.
 • Duurzaamheid & kwaliteit: bepaal of je een meubel intensief zult gebruiken, of de kwaliteit hoog moet zijn en of het een bijzonder meubelstuk moet zijn. Aan een bij-ruimte zul je andere eisen stellen aan meubelen, dan bijvoorbeeld aan je living.
 • Eye-catchers: breng vooral enkele eye-catchers aan in je interieur! Die ene prachtige teakhoutenkast uit dat leuke curiosa-zaakje, of die ene designstoel uit de jaren 50. Combineer materialen die goed samen kunnen. En en bank van mooi design en materiaal, geeft een woonkamer body.

Stap 4: Raambekleding

 • Gebruik van de kamer: ga per kamer na wat de functie zal worden. Wil je veel daglicht binnen krijgen? Wil je privacy? Is het uitzicht wat je hebt belangrijk? Moet je de kamer kunnen verduisteren?
 • Materialen: Moet het materiaal veel licht doorlaten en toch privacy bieden? Wil je dat de raambekleding warmte binnen houdt? Wil je dubbele raambekleding, voor zowel overdag als ’s avonds? Veel om te overwegen!
 • Motieven en prints: grotere ramen kun je beter niet voorzien van drukke & grote prints, het kan snel vervelen. Bij een klein raampje in een kleinere ruimte, kunnen frisse kleuren en prints op je raambekleding de kamer in kwestie doen opleven. Ga na wat binnen jouw interieur past.

Stap 5: Verlichting

 • Gebruik van de kamer: welke functie moet de kamer krijgen? Bepaal aan de hand hiervan of je sterke verlichting nodig hebt, of juist sfeerverlichting (of beiden in sommige gevallen)
 • Sfeer: verlichting kan sterk bijdragen aan de sfeer binnen je interieur. Waar heb je lichtpunten nodig en waar wil je zachte verlichting?

Stap 6: Kunst & Accessoires

 • Kunst & Persoonlijke smaak: houd je van kunst, koop dan vooral een origineel kunststuk naar jouw persoonlijke smaak (geen massa-productie), dit hoeft overigens niet duur te zijn, ook op 2e handsmarkten kun je slagen, of bij een leuke curiosa-winkel en wat dacht je van Marktplaats.nl! Let uiteraard wel op of het kunststuk in jouw interieur past.
 • Accessoires: woonaccessoires zijn ‘de puntjes op de i’ binnen je interieur. Het maakt een interieur af. Kies ze daarom zorgvuldig uit. Koop niet alles bij een winkel, maar loop eens diverse woonwinkels binnen. Wees kritisch; Buddha beelden kan niemand meer zien inmiddels – Outletwinkels bieden vaak leuke accessoires aan en hebben ruime keuze, kijk ook eens op: Loods 5

Stap 7: Groen

 • Sfeer: planten geven een levendige sfeer aan je interieur. Kleine planten zullen de sfeer intiemer maken in je interieur, plaats je daarintegen enkele grotere planten in je interieur, dan komt het geheel moderner over. Om leuke ideeën op te doen bezoek je een tuincentrum.