Vliegengordijn of Hordeur? De voor- en nadelen op een rij

Vliegengordijn of hordeur; beiden kennen voor- en nadelen. Waarom zou de keuze op één van beiden vallen? Vanuit praktijkervaringen valt het vaak pas op of de juiste keuze is gemaakt. Om verkeerde verwachtingen te voorkomen leest u hier de gemakken en ongemakken van beide producten.

Het vliegengordijn, waar let u op?

Een vliegengordijn is vaak een visuele aanwinst voor uw woning, maar hoe handig zijn deze nu echt in de praktijk? Lees hier de voor- en nadelen op een rij:

  • Een vliegengordijn houdt veel vliegende insecten tegen; echter kruipende beduidend minder.
  • Het grote gemak van een vliegengordijn is: u hebt uw handen altijd vrij om van binnen naar buiten -en vice versa- te lopen. Niet eerst de hordeur opendoen terwijl u barbecue spullen draagt bijvoorbeeld. Dit vormt een grote pre, een groot gemak in de praktijk.
  • Hebt u huisdieren? Vooral honden slopen met gemak een hordeur zodra zij naar buiten willen rennen en de hordeur ‘in de weg zit’. Het is menig hondeneigenaar al overkomen dat de dure hordeur finaal losgebroken was en dus op termijn onbruikbaar geworden. Een vliegengordijn is een aanrader indien u honden in huis hebt.
  • Maar ook katten kunnen er wat van, zij vinden de loshangende en door de wind bewegende draden maar wát interessant en ‘vangen’ de draden graag. Dit is echt een aandachtspunt.
  • Het vliegengordijn moet altijd op enige centimeters van de grond gepositioneerd worden en mag niet de grond raken. Is dit wel het geval dan loopt u risico het gordijn los te ’trappen’ indien u er per ongeluk op bent gaan staan.
  • Er bestaan zeer veel vliegengordijnen van verschillen materialen. Hoe lichter het materiaal, des te meer geluid het vliegengordijn zal produceren tijdens windvlagen. Zwaarder kunststofmateriaal is aan te raden; komt het vliegengordijn onverhoopt tussen de deur, dan buigt het kunststof vaak weer netjes terug in de oorspronkelijke vorm.
Modern hip vliegengordijn. Foto: Webcompanies B.V.
Modern vliegengordijn. Foto: Webcompanies B.V.

 

Voor- en nadelen van een hordeur

Waar let u op bij de aankoop van een hordeur en wat zijn de mogelijkheden? U leest het hier.

  • Zoals eerder te lezen viel in dit artikel: hordeuren kunnen minder geschikt zijn (behalve het lamellen hor) bij huisdieren zoals honden – zij kunnen de hordeur ernstige schade toebrengen, want soms ook geldt bij kleine kinderen onder de 2 jaar.
  • Hordeuren vormen een perfect middel om geheel en al insecten te weren, zowel kruipende als vliegende; dit in tegenstelling tot het vliegengordijn.
  • Over het algemeen is de aanschaf van een hordeur prijziger dan dit het geval is bij een vliegengordijn.
  • Er bestaan diverse type hordeuren:
  • Het lamellen hor: het lamellen hor bevat 4 tot 5 lamellen die aan elkaar geschakeld zijn d.m.v. magneetstrippen. U kunt dus moeiteloos naar binnen en buiten lopen waarbij u uw handen vrij houdt (om spullen te dragen bijvoorbeeld). Het lamellen hor zal direct weer in de geschakelde positie terugkeren zodra u het gepasseerd heeft. Echter volledig (kruipende-) insectenproof is dit hor niet.
  • Traditionele hordeur: Deze hordeur monteert u voor uw buitendeur. Dit type hordeur opent en sluit u op dezelfde wijze als een gewone deur. Bijzonder effectief voor het weren van alle type insecten en voordeliger in aanschaf dan het plisséhor.
  • (Duo) Plisséhor: Het plisséhor is op dit moment erg populair en niet zonder reden: het plisséhor is een geplooid uitschuifbaar horsysteem, wat op iedere positie kan stilstaan. U schuift deze ‘hordeur’ in en uit, in de gewenste stand. Het systeem is daarnaast gemakkelijk te monteren en is geschikt voor grote deurpartijen, zoals schuifpuien.
    De duo plissé is daarnaast ook nog eens zonwerend, zo hebt u hor en zonwering ineen.