Wat zijn de eisen voor een goede deurmat?

Broodnodig: een binnen- en buitendeurmat! Foto: Deurmat24.nl
Broodnodig: een binnen- en buitendeurmat! Foto: Deurmat24.nl

Wie staat er stil bij een deurmat; het is een typisch product waar je pas naar omkijkt wanneer er een nieuwe moet komen. Wie zijn huis zo schoon mogelijk wil houden, zorgt echter voor een goede binnen- en buitendeurmat bij de voor- en achterdeur, dat staat vast!

Deurmat aanschaffen, maar waar let je op?

Ken je de ergernis wanneer bezoek, of kinderen die komen spelen, met modderschoenen naar binnen komen wandelen? Een heel spoor door je huis en je vraagt je af wie er niet even z’n schoenen heeft geveegd. Echt behoorlijk irritant, vooral tijdens regenperiodes en de herfst.

Wanneer je zorgt voor een goede binnen- en buiten deurmat kun je al heel wat ergernis voorkomen. Het is alleen jammer dat veel reguliere winkels nogal een beperkte sortering deurmatten verkopen en dat de kwaliteit niet altijd om over naar huis te schrijven is. Ga dus opzoek naar een online specialist met een grote sortering, dat is aandachtspunt nummer 1.

Buitendeurmatten

Een goede buitendeurmat moet natuurlijk waterafstotend zijn, anders wordt hij zompig en heb je er gewoon niets aan.

  • Hij moet daarnaast een schraapvermogen hebben, hij mag niet snel slijten bij het schrapen van de schoenen en moet het vuil wegvegen.
  • Ook moet hij weersbestendig zijn, hij mag niet gaan scheuren of afbrokkelen door regen en vorst.
  • De antislip werking is eveneens erg belangrijk, zodat niemand onderuitgaat op een wegglijdende deurmat!

Meest gekozen en populaire buitendeurmatten zijn: rubbermat met grote noppen/ openingen en de traditionele kokosmat (deze kan ook binnenshuis).

Binnendeurmatten

Ook de binnendeurmat kent zo zijn aandachtspunten, waar let je op bij deze deurmat?

  • Ook hier geldt dat een deurmat antislip moet zijn. Op een gladde stenen of houten ondergrond kan een deurmat nl. snel wegschuiven, zeker als er wat zand in huis ligt (door huisdieren, of mee naar binnen gelopen van buiten).
  • Een deurmat voor binnen moet vooral een goede droogloopmat zijn: hij móet vocht absorberen, want alleen zo voorkom je natte loopsporen door je woning (oh, horror!)
  • Hierdoor vallen diverse synthetische binnendeurmatten eigenlijk af; zij absorberen onvoldoende de vochtige schoenen.
  • Zorg dat je een droogloopmat koopt die deels uit een katoenmelange bestaat. Katoen absorbeert het beste vocht (maar slijt ook snel, daardoor bestaan droogloopmatten altijd uit een melange van katoen en bijvoorbeeld deels polyester).
  • Ook van belang is een laag profiel. Hoe hoger de binnendeurmat, des te sneller men erover kan struikelen of erin blijft haken. Het laatste wat je wil is dat iemand een doodsmak maakt over jouw deurmat.
  • Koop als het even kan een antraciet kleurige deurmat; naar binnen gelopen vuil toont dan wat minder. Een kleur als antraciet camoufleert perfect vuil.

Heb je eenmaal de perfecte deurmat gevonden, zorg er dan voor dat je ze schoonmaakt tijdens droge periodes, anders is het zonde van je werk. Heb je gekozen voor een deurmat van kokos, hang hem dan eens uit zodra er droge dagen zijn; deze deurmat kan dan goed drogen en oogt weer als nieuw. En vraag bezoek gerust tijdens natte dagen om hun schoenen gewoon eens uit te trekken naast de deurmat!

Rubberen buitendeurmat, werkt fantastisch! Foto: Deurmat24.nl
Rubberen buitendeurmat, werkt fantastisch! Foto: Deurmat24.nl