Rieten Daken

Rieten daken: Rieten daken zijn een eeuwen oude traditie in Nederland. Woningen met rieten daken springen direct in het oog. De behandeling en aanleg van rieten daken is dan ook een vak apart. Lees meer..

Soorten Rieten Daken
Er bestaan 2 soorten gangbare rieten daken: de traditionele open constructie en de gesloten constructie.

Open constructie
Het riet wordt vastgebonden aan een raamwerk. Van binnenuit is het riet hierdoor nog zichtbaar. Dit type rieten dak werkt minder goed isolerend en is brandgevaarlijk; vuur krijgt een grote kans het dak geheel te verbranden binnen afzienbare tijd, waarna brand gemakkelijk naar binnen kan slaan. De open constructie is desondanks het eeuwen oude model voor rieten daken.

Gesloten constructie
Deze methode van riet aanbrengen gebeurt op een gesloten ondergrond. Het rieten dak heeft geen directe connectie met de binnenzijde van de woning, maar wordt vastgeschroefd aan de overkapping. Vanuit de binnenzijde van de woning zul je dus geen riet zien maar de houten overkapping. Voordeel van deze rieten daken constructie is dat het dak goed isoleert, niet bijzonder brandgevaarlijk is en goedgekeurd is door de nieuwe regelgeving op gebied van rieten daken.

Informeer altijd wat de exacte regelgeving is wanneer je een rieten dak vernieuwt of aanbrengt.

Onderhoud
Het is verstandig het rieten dak goed te onderhouden tegen mos en algen, zeker wanneer je woont in een bos- en schaduwrijke omgeving krijgt vocht een kans. Informeer bij de speciaalzaak.

Meer daken? Bezoek ook eens:

Kunststof Dakpannen

Dak reiniging

Oud Hollandse Dakpannen

Zinken daken

Bitumen daken

Groene daken