Ligbad plaatsen

Een ligbad plaatsen kun je prima zelf doen. Wil je een ligbad plaatsen, lees dan hier de nodige informatie voordat je zelf aan de klus begint. 

Moderne ligbaden zijn over het algemeen gemaakt van acryl kunststof of geëmailleerd plaatstaal. Het plaatstaal ligbad moet overigens geaard te worden.

Voorbereiding

 • Horizontaal ligbad plaatsen: Door middel van de stelpoten zet je het bad horizontaal, hierbij gebruik je de waterpas.
 • Ombouw maken: De randen van het bad laat je steunen op een ombouw (het ligbad zelf steunt vooral op de stelpoten). Op de plaats waar het bad tegen de muur komt bevestig je een stevige lat met behulp van pluggen en schroeven. De andere zijde laat je steunen op het bad ombouw. Deze kun je maken van gasbetonblokken, welke later gemakkelijk te betegelen zijn. Je kunt ook een ombouw maken van houten balken, 44×67 mm, met gipsplaten. Toch hebben gasbetonblokken de voorkeur als bad ombouw.
  Maak in de ombouw altijd een tegelluik zodat je het sifon altijd kunt bereiken indien nodig.

Het bad plaatsen

 • De afvoer: Plaats in het bad de afvoerplug en monteer de overloop, dit vormt één geheel.
 • Bad bevestigen: De bovenrand van de ombouw smeer je in met een speciale specie, waarin je het bad aandrukt zodat deze op de ondersteuning rust. De naden dicht je af met siliconenkit.
 • Sifon aanbrengen: breng de sifon aan door het luikje in de ombouw. De sifon breng je aan tussen de badplug en afvoerleiding.
 • Aarden: Het geëmailleerde plaatstaal bad aard je door de aarddraad (beschermd met een elektrabuis) aan de lip onderaan het bad te verbinden met de aardleiding.
 • Water toevoer: Aansluitpunten voor koud en warm water, voor de kraan, bevestig je op 75 cm hoogte. Beide aansluitpunten staan op 16 cm van elkaar.
  Wanneer dit niet het geval is verhelp je dit met gebruik van een S-koppeling.
 • Kraan bevestigen: zet de kraan op de koppelstukken of eindstukken vast met behulp van een steeksleutel.

Meer verbouwen? Bezoek ook eens:

Toilet plaatsen

Tegelvloer leggen

Regenton plaatsen

Waterput plaatsen

Ligbad met douche

Stenen vloeren in de badkamer

Hulp nodig? Bezoek de loodgieter uit Eindhoven

Informatie ligbad plaatsen