Verbouwen brengt vrijwel altijd puin en afval met zich mee. In veel gevallen mag bouwpuin niet zomaar kriskras op één hoop in een afvalcontainer terecht komen, maar zul je ook dit bouwpuin moeten scheiden van elkaar. Hoe zorg je er precies voor dat je voldoet aan de wettelijke regels omtrent het verzamelen en aanleveren van bouwpuin? We nemen het met je door in dit artikel.
Hoe lever je bouwpuin correct aan?
Wordt er bijvoorbeeld een keuken gesloopt, dan krijg je te maken met verschillende soorten afval, zoals kunststof, hout, tegels en metalen. Al dit afval kan niet zomaar bij elkaar op één hoop in een container gestopt worden. Volgens de richtlijnen zal bepaald bouwafval gescheiden van elkaar aangeleverd moeten worden. Voor de verschillende soorten puin kun je een afvalcontainer huren; dit is de meest logische oplossing aangezien de meeste mensen niet beschikken over een grote puincontainer. Maar welk afval dien je zoal gescheiden aan te leveren?
Welk bouwafval gescheiden aanleveren?
Bij sloop- en bouwwerkzaamheden komt een hoop afval en puin vrij. Welke scheid je van elkaar in separate afvalcontainers?
- Vlakglas: hier wordt al het glas uit ramen en deuren onder verstaan wat uit de woning komt, soms met de kozijnen er nog aan. Het glas is natuurlijk te recyclen, wat het waardevol bouwpuin maakt.
- Gipsblokken: gipsplaten van plafonds of gipsblokken, dienen ook gescheiden aangeleverd te worden
- Steen en beton: stenen, bakstenen, beton en puin moeten worden gescheiden. Deze materialen kunnen worden gerecycled en gebruikt als bouwmaterialen voor nieuwe projecten.
- Kunststof: kunststoffen zoals PVC, polycarbonaat, plastic buizen en verpakkingsmateriaal, moet worden gescheiden.
- Elektonica: elektrische apparaten, bedrading, behuizingen, armaturen; dit alles moet apart aangeleverd worden.
- Tuinafval: tuinafval moet sowieso apart aangeleverd worden. Daarbij komt dat milieustraten vaak überhaupt geen tuinstenen aannemen.
Hoe organiseer je de puinafvoer?
Bij verbouwingen is het aan te raden verschillende afvalcontainers te huren: bespreek dit met het verhuurbedrijf. Neem de volgende aandachtspunten in overweging:
- Een containerverhuurbedrijf kan voor jou het bouwpuin ook afvoeren, zo heb je geen omkijken meer naar het ophalen van het puin.
- Huur tijdig je afvalcontainers, zodat je zeker weet dat je plannen door kunnen gaan.
- Zorg dat je altijd enkele dagen, of een week langer de container huurt dan je in eerste instantie denkt deze nodig te hebben: lopen er namelijk zaken uit, dan zit je niet direct omhoog met de werkzaamheden.
- Geef duidelijk van te voren aan welk type afval je gaat leveren, zo kunnen de juiste containers voor je gereserveerd worden.
- Informeer bij je gemeente of de afvalcontainers gedurende de beoogde periode langs de weg of op het trottoir mogen staan, het kan zijn dat je hier een vergunning voor nodig hebt.