Handige tips om niet te veel te betalen voor je nieuwe keuken

Wanneer je toe bent aan een nieuwe keuken, heb je volop keus in diverse prijssegmenten. Voor een belangrijk deel is de omvang van je keuken natuurlijk afhankelijk van de beschikbare ruimte. Maar zelf bepaal je in welke stijl je de keuken graag wilt hebben en welke apparatuur je erbij wilt aanschaffen. Als klant heb je echter vaak geen idee wat een keuken nu eigenlijk echt kost. De prijzen verschillen onderling nogal, maar hoe weet je zeker dat je de beste deal krijgt?

Weten wat je wilt

Wanneer je als klant twijfelt over wat je precies wilt, zal een verkoper je minder goed kunnen adviseren. De kans is groot dat je in zo’n geval voor een keuken gaat die veel duurder is dan nodig was geweest. Als je duidelijk laat blijken wat je wilt, kun je concreet naar die specifieke keuken sturen, zonder dat er zaken bij worden gehaald waar je niet op zit te wachten. Het is goed om vooraf een lijstje te maken, zodat je tijdens het gesprek met de verkoper stevig in je schoenen staat. Daarnaast kan je tegenwoordig online heel gemakkelijk de nodige keukeninspiratie opdoen, zodat je precies weet wat je wel en niet mooi vindt.

Noem niet direct je budget

Nog een belangrijke tip: laat bij het bezoek aan een keukenwinkel niet direct blijken hoeveel je aan de aanschaf van een nieuwe keuken wilt besteden. Vaak zal hier wel naar gevraagd worden, met als gevolg dat er een mogelijkheid bestaat dat je uiteindelijk een offerte krijgt voor precies dat bedrag. Geef dus een ruwe indicatie van je budget en laat de verkoper zelf met een voorstel komen op basis van jouw wensen. Je kunt dan de prijzen goed vergelijken met die van andere aanbieders. Verdiep je ook in compleet samengestelde keukens die met hoge kortingen verkocht worden. Vaak hebben winkels diverse showroomkeukens in de aanbieding, omdat ze ruimte willen maken voor de nieuwe collectie.

Jij koopt, dus jij bepaalt

Het kiezen van de inbouwapparatuur doe je bij voorkeur op basis van de kwaliteit en gewenste opties. Sommige winkels hebben deals met bepaalde fabrikanten, waardoor ze die apparatuur met extra korting kunnen aanbieden. Dat is natuurlijk mooi, maar wanneer jij vooraf je zinnen al had gezet op een ander merk, laat je dan niet van de wijs brengen. Jij koopt de keuken, dus jij bepaalt ook welke apparatuur erin komt te staan. Het is slim om de merken en typenummers daarvan vooraf al even op te schrijven.